Ministerstvo obrany SR upozorňuje na hoax s fotografiami techniky Ozbrojených síl SR (OS SR) zo železničnej stanice v Nitre, ktorý naznačuje, že technika smeruje na východ, prípadne na Ukrajinu. Falošná správa sa šíri na sociálnych sieťach. Ako vysvetlil rezort obrany, v skutočnosti išlo o vnútroštátny presun protilietadlovej raketovej brigády z Nitry do Centra výcviku Lešť.

Tam sa v nasledujúcich týždňoch uskutoční riadne plánovaný sústredený výcvik. O presune rezort obrany vopred informoval na webovej stránke ministerstva, ako aj na sociálnych sieťach. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Voči účelovo ohýbaným informáciám smerujúcim k zavádzaniu a nepriamemu znižovaniu dôvery obyvateľov k OS SR sa dôrazne ohradzujem. Každý profesionálny vojak a vojačka OS SR robí maximum pre zabezpečenie bezpečnosti Slovenska a na jej obranu musia byť patrične pripravení.

Je preto nutné, aj za súčasnej situácie a, samozrejme, za dodržania všetkých protipandemických opatrení, napredovať a rozvíjať naše spôsobilosti, čo si vyžaduje neraz aj presun techniky v rámci výcvikových lokalít,“ dodal náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Ministerstvo obrany o presunoch vojenskej techniky riadne, pravidelne každý týždeň vopred informuje. Účelom týchto upozornení je zabezpečiť informovanosť obyvateľov a proaktívne tak zamedziť vzniku zavádzajúcich informácií, ako tomu bolo aj v tomto prípade.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú