Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Šéf spoločnosti Ericsson, Borje Ekholm, v rozhovore pre Financial Times uviedol, že zákaz využívania 5G technológií od Huawei pri budovaní novej generácie mobilných sietí vo Švédsku je nesprávny. Podľa jeho slov toto rozhodnutie úradov úplne ničí slobodnú súťaž a „zdravú“ konkurenciu.

Švédske úrady pred mesiacom rozhodli o zákaze používania 5G technológií od Huawei všetkým miestnym operátorom a akoby toho nebolo málo, do roku 2025 musia nahradiť zariadenia čínskej spoločnosti v už existujúcej infraštruktúre.

Za Huawei sa ale teraz postavil jeden z jeho najväčších konkurentov, spoločnosť Ericsson, na čele s generálnym riaditeľom Borjem Ekholmom. Tento zákaz podľa neho môže Švédsku, ale aj Európe celkovo iba uškodiť. Vraj sa tým rapídne spomalí celý proces budovania 5G sietí, informuje GSMarena.

Spomalenie v procese budovania 5G sietí vo Švédsku aj nastalo, spoločnosť Huawei sa voči tomuto rozhodnutiu odvolala a súd im dal za pravdu. Z toho dôvodu musela byť pozastavená a odložená aukcia frekvencií pre siete piatej generácie.

Ekholm sa obáva, že aj teraz sa bude opakovať scenár, ktorý v Európe nastal pri budovaní sietí štvrtej generácie. Konkurenčné trhy ako USA, Čína či Južná Kórea mali 4G siete skôr, než Európa, vďaka čomu sú teraz v ekonomike poriadne napred.

Zdroj: FT, GSMarena

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú