Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) schválila v sobotu nový typ koronavírusového testu, ktorý vláda označuje za kľúčový pre opätovné uvoľnenie obmedzení v krajine. Antigénový test vyvinula spoločnosť Quidel Corporation zo San Diega v Kalifornii. Test dokáže rýchlo rozpoznať fragmenty vírusových proteínov vo vzorkách z výterov z nosnej dutiny, uviedla FDA v stanovisku.

Antigénový test je už tretím typom testu, ktorý FDA schválila. V súčasnosti jediným spôsobom, ako diagnostikovať aktívne ochorenie COVID-19, je zisťovanie genetického materiálu vírusu zo steru z pacientovho nosa. Hoci je tento spôsob veľmi presný, takéto testy môžu trvať celé hodiny a sú nákladné, keďže sa špecializované vybavenie pre ne nachádza najmä v komerčných laboratóriách, nemocniciach či univerzitách.

Druhý druh testu hľadá v krvi protilátky, proteíny, ktoré telo produkuje dni alebo týždne po boji s infekciou. Takéto testy pomáhajú vedcom pochopiť, ako sa ochorenie rozšírilo v rámci určitej komunity, ale nie sú užitočné pri diagnostikovaní aktívnych infekcií.

Antigénové testy vedia diagnostikovať aktívne infekcie rozpoznaním skorých toxických stôp vírusu. Podľa spoločnosti Quidel dokážu poskytnúť presné výsledky už o 15 minút. FDA uviedla, že v budúcnosti predpokladá schválenie ďalších antigénových testov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú