Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Odborníci z výskumného laboratória umelej inteligencie spoločnosti Samsung v Moskve pomocou novej technológie dokážu vytvoriť video len pomocou jedinej fotografie, informuje portál Gizmochina.

Umelá inteligencia vládne technologickému svetu a ďalším príkladom toho je aj technológia označovaná ako deepfake AI. Vďaka nej Samsung dokáže vytvoriť falošný videoklip len na základe jedinej fotografie či dokonca maľby. Výsledok je vcelku realistický a pri prvých pokusoch sa v publikovaných videoklipoch objavil aj azda najznámejší Da Vinciho portrét Mony Lisy. Základ predstavujú neurónové siete, ktoré pomocou strojového učenia napodobňujú ľudský mozog.

Napriek tomu, že na prvý pohľad ide o neškodnú technológiu, ktorá by svoje využitie mohla nájsť vo viacerých odvetviach, je tu aj druhá stránka využitia, ktorá sa stala terčom kritiky.

V súčasnosti sa šírenie nepravdivých informácií stáva čoraz väčším, celosvetovým problémom a na internete je mnohokrát dosť ťažké rozoznať pravdu od falošnej informácie. Nepravidvé informácie dokážu narobiť množstvo nepríjemností a práve preto je obavou zneužitie technológie, ktorá dokáže vytvoriť falošné, no realistické videoklipy len na základe jedinej fotografie.

Zdroj: Gizmochina

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú