Americká automobilka Ford Motor Co. investuje 50 miliónov dolárov do spoločnosti Redwood Materials, ktorá sa venuje recyklácii batérií elektrických vozidiel. Ford tak chce zlepšiť svoj dodávateľský reťazec v oblasti batérií.

Ford vo vyhlásení uviedol, že v Nevade sídliaca firma Redwood, ktorú založil bývalý manažér automobilky Tesla Jeffrey Straubel, dokáže zo starých batérií elektromobilov naspäť získať 95 percent drahých kovov, ako sú nikel, kobalt, lítium a meď. Všetky tieto kovy sa môžu stať nedostatkové, keďže svet prestáva používať autá so spaľovacím motorom a orientuje sa na elektrické autá.

Automobilka Ford konštatovala, že domáca produkcia materiálov pre anódy a katódy dokáže znížiť náklady na batérie a zredukovať závislosť od importu. Ford už skôr ohlásil plány na vybudovanie dvoch severoamerických závodov na výrobu batérií spolu s juhokórejským partnerom SK Innovation. Ford predpokladá, že do roku 2030 budú úplne elektrické vozidlá tvoriť 40 percent jeho globálneho predaja áut.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú