Predaj áut v Nemecku vzrástol v novembri takmer o tretinu, najmä vďaka pokračujúcemu záujmu o elektromobily. Uviedol to v pondelok Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V Nemecku sa v novembri predalo celkovo 260 512 áut, uviedol KBA. Medziročne to predstavuje rast o 31,4 %. Tempo rastu sa tak prudko zrýchlilo, keď v októbri sa predaj medziročne zvýšil o 16,8 %. Výrazne vzrástol predaj batériových elektromobilov, keď rast v tomto segmente dosiahol 44 %, pričom sa predalo takmer 58 000 vozidiel.

Spolu s hybridnými autami sa v Nemecku predalo v novembri vyše 100 000 elektrických vozidiel. November bol tak prvým mesiacom, v ktorom predaj elektrických áut prekonal túto hranicu.

Pre nemecký automobilový sektor je tak záver roka pozitívny, celý rok však bude podľa všetkého slabší než rok 2021, ktorý bol pritom historicky najhorší z pohľadu predaja. Za 11 mesiacov tohto roka bol predaj áut v Nemecku v porovnaní s rokom 2021 o 2,4 % horší.

K zlepšeniu v závere roka prispelo zmiernenie problémov v oblasti dodávok polovodičov a ďalších komponentov, uviedol na margo výsledkov na nemeckom automobilovom trhu analytik spoločnosti EY Peter Fuss. Podľa EY však automobilový priemysel stále čelí v budúcom roku „zmiešaným“ vyhliadkam, keďže európskej ekonomike hrozí recesia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú