V Juhoafrickej republike bola objavená skala stará 2 miliardy rokov, ktorá obsahuje početné množstvo živých mikróbov. Tento fascinujúci objav, ktorý úplne prepisuje poznatky o najstarších formách života na Zemi, by mohol pomôcť pochopiť pôvod života a zároveň môže prispieť k hľadaniu života na iných planétach. O téme informoval portál IFL Science.

Doteraz sa predpokladalo, že najstaršie nájdené živé mikroorganizmy boli staré približne 100 miliónov rokov a pochádzali z vrstiev pod morským dnom. Tento nový nález však ukazuje, že život sa dokázal uchovať v skalách až po dobu 2 miliárd rokov.

Podľa vyjadrení vedca Yoheyho Suzukiho z Tokijskej univerzity, ktorý vedie tím skúmajúci tento prelomový objav, sú tieto mikróby nájdené vo vnútri prasklín v skale, ktorá pochádza z oblasti známej ako Bushveldský intruzívny komplex.

Tento rozsiahly útvar vznikol pri pomalom ochladzovaní magmy pod zemským povrchom a je zároveň domovom niektorých z najbohatších ložísk rúd na svete, vrátane až 70 % svetovo ťaženého platiny.

Dokonalé podmienky pre starobylý život

Bushveldský komplex, ktorý pokrýva oblasť veľkú asi ako Írsko, zostal od svojho vzniku relatívne nezmenený. To vytvorilo ideálne podmienky, v ktorých mohli mikroorganizmy prežiť po miliardy rokov. Tieto organizmy žijú hlboko pod povrchom Zeme a vyznačujú sa extrémne pomalým metabolizmom, čo im umožnilo prežiť dlhé geologické obdobia.

Na ľavej strane sa nachádza pláž, na pravej strane koláže sa nachádza planéta, ktorá z jednej polovice prekvitá životom podobne ako Zem, no na druhej strane je pustá ako Mars.
Unsplash/Gary Yost/Pixabay (Úprava redakcie)

Vedci, ktorí pracovali s Medzinárodným programom kontinentálneho vedeckého vŕtania, získali vzorku skalného jadra dlhú 30 cm z hĺbky 15 metrov. Po podrobnom preskúmaní našli v prasklinách mikróby izolované od vonkajšieho prostredia ílovými vrstvami. Pomocou špeciálnej techniky, ktorú tím vyvinul už v roku 2020, vedci dokázali, že mikróby neboli kontaminované a skutočne pochádzali z vnútra skaly.

Impulz pre výskum života na iných planétach

Objav týchto starobylých mikróbov je dôležitý nielen pre pochopenie evolúcie života na Zemi, ale aj pre výskum potenciálneho života na iných planétach. Suzuki vyjadril záujem skúmať možnosť existencie podzemných mikroorganizmov aj na iných planétach, ako je Mars.

„Skaly na Marse sú vo všeobecnosti oveľa staršie, ale NASA má v pláne priniesť vzorky skál, ktoré majú podobný vek ako tie, ktoré sme skúmali. Ak nájdeme mikrobiálny život v takto starých vzorkách z Marsu, môžeme sa dozvedieť oveľa viac o tom, či podobné podmienky na iných planétach mohli podporiť vznik života,“ uviedol Suzuki.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú