Bývalý minister podnikania a priemyslu v Spojenom kráľovstve Vince Cable sa podelil o informácie ohľadom zákazu vybavenia 5G od čínskej spoločnosti Huawei. Ako informuje portál Euractiv, k rozhodnutiu došlo len preto, lebo na to naliehali Spojené štáty americké.

Odstránenie produktov Huawei z obchodov Spojeného kráľovstva oznámila vláda ešte v júli roku 2020 a odkazovala vtedy na nové odporúčanie z Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC), pričom sa tak stalo len niekoľko mesiacov po tom, čo Spojené štáty uvalili na čínsku spoločnosť sankcie za údajné narušovanie bezpečnosti USA.

Vince Cable zdôraznil, že počas jeho ministerskej služby ho informačné a bezpečnostné služby ubezpečovali, že zo strany Huawei neexistuje žiadne riziko. Dodáva tiež, že ak by si Británia Huawei na svojom území ponechala, mohla dnes patriť medzi technologicky najpokročilejšie krajiny v tomto odvetví.

Ku kompletnému alebo aspoň čiastočnému zákazu produktov spoločnosti sa napokon pripojil aj ďalšie kľúčové trhy, ako Japonsko, Austrália či dokonca Nový Zéland.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú