Nemecký výrobca automobilov Opel v pondelok oznámil, že sa vrátil do Ruska, ktoré opustil pred štyrmi rokmi, v roku 2015, uprostred „vážnej hospodárskej krízy“. Ruská mena rubeľ stratila totiž v rokoch 2014 – 2015 polovicu zo svojej hodnoty pre sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.

Aj pokles cien ropy, ktorá je významným exportným artiklom Ruska, spôsobil tamojšej ekonomike problémy. Nemecká automobilka so sídlom v Rüsselsheime, ktorú vlastní francúzska skupina PSA, vo svojom vyhlásení uviedla, že obnovila výrobu v meste Kaluga v západnom Rusku, odkiaľ bude tamojší trh zásobovať dodávkami Zafira Life a kompaktnými športovo-úžitkovými modelmi Grandland X.

Závod Kaluga sa nachádza zhruba 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy a v nadchádzajúcich mesiacoch začne tiež vyrábať komerčnú dodávku Vivaro, ako dodal Opel. Opel plánuje postupne zvyšovať produkciu v Rusku, oznámil to generálny riaditeľ Michael Lohscheller v oficiálnom vyhlásení. „V najbližších rokoch bude každý rok uvedená na trh aspoň jedna z veľkých značiek Opel,“ dodal Lohscheller.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú