Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA skúma povrch Marsu a jeho zákutia, aby odhalila skryté tajomstvá tejto susednej planéty našej Zeme. Pred pár dňami sa však na horizonte objavilo záhadné svetlo, no o žiadny náznak mimozemského života sa nejedná, informuje CNET. NASA zachytila pomocou roveru Curiosity záblesk, ktorý ale vedci poznajú a objasnili ho niekoľkými možnými vysvetleniami.

Podivné svetlo bolo odhalené na jednom zo záberov, ktoré zhotovil rover Curiosity 16. júna. Na fotografii je jasne vidieť záblesk svetla na horizonte planéty. Vedci majú pre tento úkaz hneď niekoľko možných vysvetlení a podľa nich sa môže jednať o slnečný záblesk alebo rozptýlené svetlo, s ktorým sa už predtým stretli niekoľkokrát.

Tieto informácie potvrdil špecialista pre mediálnu komunikáciu NASA, Andrew Good. Agentúra pritom zverejnila celkovo 21 fotografií, ktoré zachytila počas 4 minút, informuje BGR. Veľmi podobný úkaz však rover Curiosity sledoval už v roku 2014, kedy bol označený za vesmírne žiarenie. Tieto častice môžu byť vnímané práve ako záblesk svetla, ktorý je najviac pravdepodobným vysvetlením aj nedávneho javu na tejto Červenej planéte.

Zdroj: CNET, BGR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú