Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály TASR.

Aktuálna kauza okolo neznámeho čínskeho „meteorologického“ balóna, o ktorom USA tvrdia, že mal potenciál špehovať americké armádne zariadenia, má už aj globálny dosah. Podobne ako spor predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa so spoločnosťou Huawei, aj posledný incident prehĺbil nedôveru vlád voči akejkoľvek čínskej technike nainštalovanej v citlivých lokalitách.

Austrália sa po v posledných hodinách rozhodla odinštalovať z niektorých svojich vládnych budov bezpečnostné kamery čínskej výroby. Dôvodom sú opäť obavy zo špionáže. V noci na štvrtok o tom informovalo austrálske ministerstvo obrany, podľa ktorého sa dá len takýmto spôsobom zaručiť „úplná bezpečnosť“ vládnych inštitúcií. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

TASR/AP

K podobným krokom sa už v minulosti odhodlala aj Británia a Spojené štáty, kde vládne inštitúcie nemôžu inštalovať na citlivé miesta kamery čínskej výroby. Obe tieto krajiny sa totiž obávajú, že údaje z kamier môžu získať čínske bezpečnostné zložky.

Podľa oficiálnych štatistík sú bezpečnostné kamery nainštalované vo viac ako 200 austrálskych vládnych budovách, pričom najmenej jedna z týchto inštitúcií patrí tamojšiemu rezortu obrany.

Kamery používané v austrálskych vládnych budovách vyrobili čínske spoločnosti Hikvision a Dahua, ktorú sú v USA už zakázané. Podľa Washingtonu totiž predstavujú „neprijateľné riziko pre národnú bezpečnosť“.

Austrálsky minister obrany Richard Marles uviedol, že všetky kamery čínskej výroby budú odstránené najmä z budov patriacich rezortu obrany a vojenských areálov.

Agentúra AFP pripomína, že aj mesto Canberra sa v stredu rozhodlo z Austrálskeho národného vojnového pamätníka odstrániť bezpečnostné kamery čínskeho výrobcu pre obavy, že sú využívané na špionáž.

Peking reaguje. Chce férové podmienky pre svoje firmy

Peking vo štvrtok vyzval Canberru, aby zaistila „férové“ zaobchádzanie s čínskymi podnikmi v Austrálii. Ide o reakciu na rozhodnutie austrálskeho ministerstva obrany odstrániť zo svojich budov bezpečnostné kamery vyrobené v Číne.

„Dúfame, že Austrália poskytne férové, spravodlivé a nediskriminačné prostredie pre normálne fungovanie čínskych podnikov,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Zároveň obvinila Austráliu zo „zneužívania národnej sily pre diskrimináciu a utlačenie čínskych podnikov“.

Na vyše 250 vládnych budovách v Austrálii je v súčasnosti najmenej 193 kamier čínskej výroby. Vyplýva to z údajov, ktoré zozbierali austrálski opoziční politici.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú