Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Portál Euronews informuje, že najväčší elektrický trajekt na svete s názvom Ellen má za sebou svoju prvú plavbu. Tá sa uskutočnila minulý týždeň medzi dánskymi prístavmi Soby a Fynshav.

Plne elektrický trajekt dokáže prepraviť 30 vozidiel a 200 cestujúcich, v čom mu napomáha obrovská batéria s kapacitou až 4,3 MWh, vyrobená švajčiarskou spoločnosťou Lechanché. Na jedno nabitie dokáže Ellen preplávať viac než 21 námorných míľ, čo v prepočte predstavuje približne 38 kilometrov.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti by mal trajekt za jediný rok znížiť emisie oxidu uhličitého až o 2000 ton, emisie oxidu siričitého o 1,4 tony a emisie pevných častíc o 2,5 ton. Predstavenie trajektu je reakciou na viaceré opatrenia súvisiace s postupným znížením emisí v krajine a zavedenie nových námorných predpisov na zníženie emisií oxidu siričitého.

Projekt Ellen vznikol v neposlednom rade aj vďaka finančnej podpore Európskej únie. Tá požaduje, aby sa do roku 2023 zrevidovala stratégia, ktorá má prispieť k zníženiu emisií o 70 až 100 % do roku 2050. EÚ sa taktiež rozhodla, že bude podporovať ďalšie projekty, ktoré by do roku 2030 mali do obehu priniesť viac než 100 podobných trajektov.

Zdroj: Euronews

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú