Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

SpaceX doteraz vyslal na obežnú dráhu Zeme niekoľko desiatok satelitov Starlink, ktoré majú priniesť internetové pripojenie pre celý svet. V pláne sú ďalšie tisícky týchto zariadení, no astronómovia už teraz pozorujú vplyv satelitov na ich pozorovania. Tieto zariadenia totiž prekážajú pri pozorovaní a vedci upozorňujú, že ďalšie vypúšťanie nových satelitov Starlink znemožní ich prácu pri sledovaní oblohy, informuje Buzzfeednews.

Situáciu astronómov pri pozorovaní vesmíru a oblohy skomplikovalo už prvých 60 satelitov Starlink. Vedci totiž potvrdili, že sú pri pohľade na nočnú oblohu cez teleskopy zreteľne viditeľné a v budúcnosti by plány SpaceX mohli zásadne skomplikovať ich pozorovania. Astronómovia už dokonca požiadali Elona Muska o minimalizáciu vplyvu týchto satelitov na ich pozorovania a ten dal pokyn inžinierom, ktorí upravia povrch satelitov tak, aby bol menej reflektívny.

Len prednedávnom pritom došlo k vypusteniu ďalších 60 satelitov. Dôkaz o vplyve satelitov na pozorovania nočnej oblohy priniesla nedávno Clarae Martínez-Vázquez z Národného observatória v Tucsone. Jej fotografia na Twitteri zachytáva satelity Starlink počas dlhej expozície pri fotografovaní nočnej oblohy. Špičkové zariadenie DECam zachytilo až 19 týchto satelitov. Netrvalo dlho a z tohto problému si začali niektorí dokonca uťahovať. 

Zdroj: Buzzfeednews, Twitter

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú