Ruský vesmírny program má zjavne obrovské problémy. Ako totiž informuje portál SpaceNews, z ruského modulu Medzinárodnej vesmírnej stanici, ktorý je na stanici len od roku 2021, narazil na vážnu poruchu a z jedného z jeho radiátorov uniká kvapalina. Podľa vločiek, ktoré si všimli technici na Zemi, má ísť o chladivo.

Tretí raz za rok

Hanbou ruského vesmírneho programu je, že toto nie je ani zďaleka prvý podobný incident. Práve naopak, z ruskej vesmírnej techniky na ISS uniká chladivo už tretí raz. Únik napokon potvrdila aj samotná posádka ISS a nie je jasné, aké množstvo chladiva uniklo a ako dlho tento únik trval.

Podľa NASA má chladivo unikať z radiátoru, ktorý je v skutočnosti na ISS už od roku 2012 a bol presunutý na modul Nauka len v tomto roku. Posádka stanice podľa NASA a Roskosmu nie je v ohrození, s cieľom zamedziť možnej kontaminácii však došlo k uzatvoreniu clôn na oknách.

Roscosmos

Ako k incidentu došlo nie je známe, pre ruskú techniku však ide už o tretí takýto problém za jediný rok. Okrem toho mala ruská vesmírna technika v poslednej dobe aj množstvo iných problémov, pričom spôsobila aj roztočenie samotnej stanice či jej ohrozenie vesmírnym odpadom – v tom prípade však nešlo tak úplne o nehodu.

Šíria sa aj podozrenia zo sabotáže ruského vesmírneho programu kvôli politickej situácii a vojne, ktorú Rusko rozpútalo. Keďže je však spomínaný radiátor vo vesmíre už od roku 2012, pravdepodobne je únik náhodný. Môže súvisieť aj s presunom komponentu na model Nauka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú