Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruskí kozmonauti Oleg Novickij a Piotr Dubrov uskutočnili v piatok počas takmer osemhodinového výstupu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) prvé práce na sprevádzkovaní nového ruského výskumného modulu Nauka (Veda). Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos.

Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo splniť hlavný cieľ výstupu do vesmíru, ktorým bolo prepojiť elektrickými káblami Nauku s ďalším ruským modulom Zarja (Úsvit). To znamená, že Nauka môže byť zásobovaná elektrickou energiou z amerického segmentu ISS.

Práca v beztiažovom stave trvala sedem hodín a 54 minút. Dubrov pritom ukázal, že dokáže rýchlo reagovať aj v ťažkom skafandri, keď sa mu podarilo chytiť kryt zástrčky, ktorá takmer odletela do hlbín vesmíru.

Nauka je viacúčelový modul určený predovšetkým na výskum. Vybavený je 16 pracovnými stanicami na vykonávanie vedeckých pokusov v otvorenom kozmickom priestore a 14 na prácu v interiéri. Experimenty by sa mali týkať oblastí ako vesmírna biológia a fyziológia, veda o materiáloch či prieskum Zeme z vesmíru.

Pôvodne mal byť vynesený do vesmíru už v roku 2007, pre rôzne problémy sa tak stalo až 29. júla 2021. Podľa generálneho riaditeľa Roskoskomosu Dmitrija Rogozina bude modul Nauka do ISS plne integrovaný do ôsmich mesiacov. Predchádzať tomu bude celkovo jedenásť vesmírnych „vychádzok“ ruských kozmonautov.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú