Krajské zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) odkleplo projekt vodíkového údolia. Ide o projekt, ktorý kraj plánuje realizovať z výzvy HORIZON-JTI-CLEANH2-2024-06-02: Small scale Hydrogen Valley, alebo Malé vodíkové údolie, ktorú vypisuje spoločnosť Clean Hydrogen JU.

Celková alokácia na projektové konzorcium predstavuje deväť miliónov eur. Výdavky v projekte by mali byť financované v plnej výške.

Vodíkové údolie je udržateľný ekosystém, ktorý zahŕňa obnoviteľný zdroj energie, poháňaný elektrolyzérom na výrobu vodíka. Takto vyrobený vodík sa považuje za zelený vodík. Podmienkou vodíkového údolia je, že okrem výroby zeleného vodíka musí deklarovať aj jeho konečnú spotrebu,“ priblížil KSK s tým, že župa by chcela tento vodík odoberať do regionálnych vodíkových autobusov.

Poslanci KSK taktiež schválili zriadenie Jazykovej školy ako súčasti gymnázia na ulici Ľudovíta Štúra v Michalovciach. Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR ju už do siete škôl zaradilo, prví študenti na nej budú môcť študovať cudzie jazyky už od septembra 2024.

Krajské zastupiteľstvo by sa malo najbližšie zísť 24. júna.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú