Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koronavírus COVID-19 a jeho šírenie vo svete je vo svete stále veľmi horúca téma, a problému sa už dlhšiu dobu venuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tá na dnešnom brífingovom zasadnutí vyhlásila, že sa v momentálnom štádiu jedná už o pandémiu, informuje The Guardian.

Podľa najnovších informácií z dnešného brífingového zasadnutia Svetovej zdravotníckej organizácie dosiahlo šírenie koronavírusu vo svete štádium, v ktorom sa dá označiť za pandémiu. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tvrdí, že potvrdených je viac než 118 000 prípadov v 114 krajinách po celom svete, a o život už prišlo 4 291 ľudí.

Čo sa týka aktuálnej situácie na Slovensku, Premiér Pellegrini po rokovaní vlády potvrdil, že od štvrtka, 12. marca, bude vyhlásená mimoriadna situácia, informoval Denník N. Na zasadnutí krízového štábu sa bude zajtra riešiť, či zatvoria všetky školy na 14 dní a či bude 14-dňová karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Mobilní operátori sa podľa premiéra ponúkli, že vedia poskytnúť informácie mieste a dĺžke pobytu ľudí.

„Pandémia nie je slovo, ktoré by sa malo brať na ľahkú váhu. Je to slovo, ktoré ak bude zneužité, môže spôsobiť neprimeraný strach alebo pocit, že boj už skončil, čo vedie k zbytočnému utrpeniu a smrti.“, povedal na zasadnutí WHO Ghebreyesus.

Označenie aktuálnej situácie za pandémiu podľa neho nijako nemení úroveň hrozby, ktorú koronavírus predstavuje, ani opatrenia, ktoré by mali krajiny prijať.

„Nejde iba o krízu v oblasti verejného zdravia, ale o krízu, ktorá sa dotkne každého sektora. Do boja sa preto musí zapojiť každý. Sme vďační za opatrenia, ktoré sa prijali v Iráne, Taliansku a Južnej Kórei na spomalenie šírenia vírusu. Vieme, že tieto opatrenia zaťažujú spoločnosti a ekonomiky rovnako ako v Číne.“, dodal Ghebreyesus.

Priebeh tejto pandémie stojí stále iba na opatreniach jednotlivých štátov. Pomôcť môžu aj rýchle zásahy, ktoré zabránia zhlukovaniu väčšieho množstva ľudí a prenosu v komunitách. Výzvou totiž nie je to, či krajiny priebeh nákazy zmeniť dokážu, ale či také opatrenia urobia.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že novým koronavírusom by sa mohlo nakaziť až 70 % obyvateľstva krajiny, čo činí približne 58 miliónov ľudí, informuje BBC. V Taliansku, kde je momentálne viac ako 12 000 potvrdených prípadov nákazy, premiér Giuseppe Conte nariadil zatvorenie škôl, posilňovní, múzeí či nočných klubov v celej krajine.

Počet obetí v európskej krajine sa totiž zvýšil na 827 osôb, a takmer 900 ľudí trpiacich vírusom je na jednotke intenzívnej starostlivosti, povedal šéf núdzových situácií WHO, Michael Ryan. Ten tiež uviedol, že vážna situácia je aj v Iráne, kde je pri 9 000 prípadoch už 354 mŕtvych. „Irán a Taliansko trpia už teraz, ale myslím si, že v tejto situácii sa ocitnú čoskoro aj iné krajiny.“, dodal.

WHO vyslala v minulom mesiaci do Číny 25 expertov z celého sveta, ktorí sledovali správanie, šírenie a vývoj ochorenia COVID-19. Po ukončení tejto misie zverejnili v 40 stranovom hlásení niekoľko informácií a základných zistení, z ktorého sme v našom článku vytiahli kľúčové detaily, a neskôr sme sa zamerali aj na varovné signály ochorenia, ktoré môžu byť fatálne.

Vedci z Univerzity Johna Hopkinsa sa tiež najnovšie pozreli na inkubačnú dobu a časy prejavov symptómov nového koronavírusu, pričom sa snažili nájsť ich priemerné hodnoty.

Zdroj: The Guardian, Twitter/@WHO, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú