Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Niektoré svetové mestá a regióny zaznamenali v dôsledku opatrení proti šíreniu nového koronavírusu zníženú úroveň znečisťujúcich plynov súvisiacich s globálnym otepľovaním.

Vedci v New Yorku pre BBC povedali, že v porovnaní s minulým rokom emisie oxidu uhoľnatého, ktorý produkujú najmä autá, klesli takmer o 50 % a oxidu uhličitého zas o päť až desať percent.

Tvrdia, že do mája, keď sú emisie oxidu uhličitého väčšinou na vrchole, zrejme zaznamenajú najnižšiu úroveň od čias finančnej krízy spred desiatich rokov. V New Yorku klesla doprava o 35 percent oproti minulému roku. Svoje zistenia uviedli v štúdii pod vedením Columbia University.

„New York má za uplynulý rok a pol extrémne vysoké hodnoty oxidu uhoľnatého. Toto sú tie najčistejšie hodnoty, aké som kedy videla. Je to menej ako polovica toho, čo v marci bežne registrujeme,“ povedala Róisín Commane z Columbia University.

Analýza pre klimatickú webstránku Carbon Brief predpokladá, že v Číne za dva týždne kleslo využívanie energií o 25 %. To zrejme bude tento rok viesť k poklesu emisií uhlíka o jedno percento. V Číne aj na severe Talianska sa znížila hodnota oxidu dusičitého, čo pripisujú obmedzeniam v doprave a priemysle.

Ďalšie články o koronavíruse:

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú