Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Firma Kent, ktorá sa zaoberá službami pre vesmírne lety a na starosti má aj blížiaci sa prvý let s posádkou spoločnosti Blue Origin, má problém. Poisťovne majú problém ujasniť si problematiku komerčného cestovania do vesmíru a nechcú poskytnúť poistku, informuje WCCFTech.

Kým klasické aerolínie sú povinné poistiť svojich pasažierov, v prípade vesmírnych letov takéto pravidlo chýba. V minulosti mali totiž na starosti tieto lety takmer výlučne vládne agentúry. Proti návratu Jeffa Bezosa z vesmíru sa spisuje aj online petícia, ktorá už dosiahla 130 000 podpisov a neustále získava ďalšie.

Jedným z kľúčových riskov sú aj súkromní astronauti. Kým astronauti a kozmonauti vládnych agentúr strávili roky tvrdým výcvikom, tí súkromní strávili výcvikom v prípade Blue Origin maximálne niekoľko dní. Na druhej strane však potrvá let len necelú hodinu a na rozdiel od odborníkov na ISS nemajú súkromní astronauti na starosti žiadne zložité experimenty a podobne.

Jedno zo sedadiel prvého letu, ktorého sa zúčastní aj Jeff Bezos, sa vydražilo za neuveriteľných 23 miliónov eur. Či sa podarí vyriešiť problém s poistením ešte do štartu, je otázne, z dlhodobého hľadiska to však bude nutné.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú