Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po nedávnych problémoch Medzinárodnej vesmírnej stanice sa v nepriazni osudu ocitol aj náš najznámejší a doposiaľ najdôležitejší vesmírny teleskop. O téme informoval web Space.

Reč je samozrejme o staručkom Hubblovom teleskope nachádzajúcom sa vo vesmíre už vyše 30 rokov. Za ten čas stihol vytvoriť mnoho unikátnych záberov a priniesť veľa cenných informácií. V nedeľu 7.3. však NASA na svojom Twitteri oznámila, že Hubblov vesmírny teleskop prešiel do bezpečnostného režimu kvôli softvérovej chybe.

Podľa dostupných informácií je ale teleskop stabilný, bezpečný a všetky vedecké systémy sú v normále. V súčasnosti vedecký tím pracuje na odstránení tejto chyby a ubezpečujú, že sa už čoskoro vráti do svojho normálneho režimu.

Naposledy sa teleskop prepol do bezpečnostného režimu v roku 2018, kedy bola detegovaná chyba gyroskopov, na odstránení vtedy inžinieri z NASA pracovali 3 týždne.

Do bezpečnostného režimu sa Hubble prepne vždy, keď je detegovaná určitá anomália, ktorá by mohla ohroziť jeho činnosť. Pri prepnutí do bezpečnostného režimu funguje na svojich záložných systémoch a pozastavia sa všetky vedecké činnosti.

Ako píše web CNet, Hubblov teleskop dávno presiahol svoju plánovanú životnosť, ktorá bola stanovená na 15 rokov, v ideálnom prípade sa NASA pokúsi udržať teleskop v prevádzke čo najdlhšie, teda aspoň pokým sa do vesmíru nedostane teleskop Jamesa Webba, ktorý nedávno prešiel testami svojich systémov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú