Masívna hviezda Eta Carinae je od Zeme vzdialená 7 500 svetelných rokov. Poprvýkrát sme ju pozorovali na oblohe ešte v roku 1844, kedy sa stala druhým najjasnejším objektom po hviezde Sírius, informuje Universe Today.

Smrť veľkej hviezdy nie je vo vesmíre žiadnou príjemnou udalosťou, no pokiaľ sa nachádza v bezpečnej vzdialenosti, pozorovať tento proces môže byť skutočný zážitok. Pravdaže, netrvá to iba chvíľu. Veľká erupcia hviezdy Eta Carinae totiž nastala už pred 7500 rokmi, no jej svetlo dopadlo na Zem až v roku 1838. Astronómovia teraz využili novú techniku Hubblovho teleskopu, aby hviezdu zachytili v ešte lepších detailoch.

S pomocou širokouhlej kamery WFC3 odhalil stále umierajúcu hviezdu v plnej kráse, okolo ktorej žiari oblak hmloviny plný rôznych plynov a prachu, informuje Science Alert. Vymrštený materiál má pritom približne 40-násobnú hmotnosť Slnka.

Vedci očakávali, že sa horčík zmieša s plynným dusíkom okolo hmloviny. Túto oblasť reprezentuje červené sfarbenie. Nakoniec ho našli v priestore medzi dusíkom a bublinami hmloviny, kde sa na infračervenom obraze javí v modrej farbe.

Zdroj: Universe Today, Science Alert

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú