NASA sa podarilo opraviť Hubblov vesmírny ďalekohľad, ktorý nedávno postretli nové problémy. Ako informuje portál SPACE, zariadenie vstúpilo do núdzového režimu ešte v novembri po tom, čo začali tri gyroskopy vykazovať chybné hodnoty. Tie sú pritom pre prevádzku takejto družice nesmierne dôležité, keďže zabezpečujú stabilitu a správnu orientáciu.

Naspäť do prevádzky

Vedcom sa podarilo dostať kľúčové systémy Hubblovho ďalekohľadu online už deň po tom, čo sa vyskytli problémy, avšak tie pretrvávali aj naďalej a zariadenie napokon opäť spadlo do núdzového režimu. To sa celé opakovalo viackrát a zdalo sa, že bude zariadenie fungovať už len s jedným gyroskopom, čo je síce možné, avšak neefektívne.

Ako ale píše NASA, legendárny Hubblov ďalekohľad, ktorý je na obežnej dráhe už viac ako 30 rokov a stále je kľúčovým nástrojom vedcov, funguje aj naďalej naplno so všetkými tromi gyroskopmi.

Nie je to ani zďaleka po prvý raz, čo sa toto kozmické observatórium dostalo do problémov. Tie ho v skutočnosti prenasledujú už od úplneho počiatku, avšak napriek tomu vzdoruje svojmu koncu a vedcom sa doteraz vždy podarilo priviesť ho naspäť k životu. Nie je vylúčené, že bude v budúcnosti dopravený naspäť na Zem pomocou najmodernejších rakiet a vystavený v múzeu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú