Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizácia 3. novembra:

NASA vo svojom vyhlásení na blogu informuje o krízovej situácii, ktorá znova zasiahla Hubblov teleskop koncom minulého mesiaca. Stroj bol kvôli chybe prepnutý do bezpečnostného režimu, aby sa zabránilo poškodeniu optického systému. Ďalšie nástroje teleskopu však majú byť v poriadku.

Chyba na teleskope sa prejavila ešte 25. októbra, kedy boli zaznamenané chybové kódy hlásiace problém so špecifickou synchronizáciou, ktorá poskytuje nástrojom dôležité informácie o načasovaní.

Prístroje potom tieto informácie využívajú pri spracovaní dát a príkazoch. A hoci sa ich podarilo neskôr reštartovať, krátko na to sa znova objavili chybové hlášky s rovnakým problémom.

Tím NASA tak momentálne vyhodnocuje dáta získané z teleskopu a systémové diagramy, aby lepšie pochopil tomuto problému. Okrem toho sa inžinieri a vedci pokúsia získať z teleskopu ďalšie dáta. Tento proces by mal podľa vesmírnej agentúry zabrať aspoň jeden týždeň. Zatiaľ však nie je jasné, kedy sa problém podarí vyriešiť.

Pôvodný článok z 27. októbra:

Len niekoľko mesiacov po vyriešení predošlých problémov s fungovaním Hubblovho teleskopu postihla zariadenie ďalšia technická chyba, kvôli ktorej musela NASA dočasne pozastaviť pozorovania. Vedecká výbava teleskopu mala podľa dostupných informácií prejsť do bezpečnostného režimu v pondelok po problémoch so synchronizáciou interného komunikačného systému, uviedla NASA na Twitteri.

Hubblov teleskop zaznamenal vážne problémy v tomto roku už počas jari, kedy sa podobne kvôli softvérovej chybe prepol do bezpečnostného režimu. Situáciu NASA riešila celé mesiace a problémy odstránila až v polovici júla. Detailne sme o predošlých problémoch informovali v samostatnom článku. Po necelých 4 mesiacoch sa však objavuje ďalšia kritická chyba, ktorá Hubblov teleskop znovu odstavila.

NASA však k situácii neposkytla bližšie informácie, no podľa všetkého pracujú nástroje teleskopu podľa očakávaní. Optický systém bol ale prepnutý do bezpečnostného módu, aby nedošlo k jeho vážnejšiemu poškodeniu. Tím NASA momentálne pracuje na riešení a oprave spomenutého problému.

Hubblov teleskop si zažil podobne kritické situácie už aj v minulosti. Problémy si však vtedy vyžiadali manuálne opravy, ktoré museli vykonať astronauti vo vesmíre počas viacerých misií. Viac zaujímavých informácií o histórii a fungovaní Hubblovho teleskopu sme priniesli v našom detailnom článku. 

Zdroj: NASA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú