Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Český premiér Andrej Babiš dnes v ranných hodinách potvrdil kybernetický útok na fakultnú nemocnicu v Brne. Kvôli tomu museli byť odložené plánované operácie a pacienti sú prevážaní do susedných nemocníc. Laboratória a ďalšie diagnostické zariadenia fungujú, problém je však s prístupom k databázam. O útoku informoval český portál iDnes.cz.

Nemocnica nedokáže po kybernetickom útoku ukladať dáta do systémov, vyšetrenia prebiehajú, no kvôli problémom s prístupom k databázam sa môžu predĺžiť. Útok prešetruje Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť, ktorý je pod vedením Jaroslava Šmídu.

Ten informoval, že bude možné identifikovať typ vírusu a jeho pôvod, zatiaľ bude zabezpečená lekárska pomoc pre pacientov. Útok však okrem fakultnej nemocnice zasiahol v centre Brna aj Detskú nemocnicu a pôrodnicu.

Flickr

Podľa nových informácií je zachovaná základná prevádzka nemocnice, no tá bude fungovať v obmedzenom režime. Samotné testovanie vzoriek na koronavírus by malo v laboratóriách prebiehať naďalej.

Útok mal začať ráno o 2. hodine a pracovníci nemocnice nesmú momentálne počítače zapínať, informuje česká televízia ČT24. Lekári však majú podľa riaditeľa nemocnice dochádzať aj priamo domov k pacientom s podozrením na koronavírus.

Zdroj: iDnes.cz, ČT24

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú