Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ak si dlhoročným používateľom operačného systému Android, isto si si všimol, že veľkosti aplikácií sa neustále zmenšujú. Môže za to predovšetkým lepšia optimalizácia a spôsob, akým vedia vývojári dané aplikácie vyvíjať a následne distribuovať. Ako upozornil portál XDA-developers, Google spúšťa nový projekt s názvom „Optimalizácia inštalácie aplikácií“, ktorý má ešte zredukovať veľkosť sťahovaných appiek.

Aplikácie sú síce čoraz väčšie a objemnejšie, no za tento fakt môže neustále nabaľovanie nových funkcií k týmto nim a nebyť stále lepšej optimalizácie, dnes by tieto aplikácie zaberali ďaleko viac miesta.

Nová funkcia Google zbiera dáta po inštalácii a prvom spustení aplikácie, ktoré súčasti danej aplikácie používateľ otvorí ako prvé. Po zozbieraní dát od väčšieho množstva používateľov dokáže gigant vyhodnotiť „trendy“, teda funkcie, ktoré sú pre používateľa najdôležitejšie. Následne vie aplikáciu optimalizovať tak, aby sa stiahla, nainštalovala a spustila omnoho rýchlejšie, píše 9to5google.

V praxi to teda bude fungovať tak, že pri prvej inštalácii sa stiahnu iba základné súčasti aplikácie (napríklad pri četovacej aplikácii iba funkcie potrebné na čet) a ostatné funkcie, ako napríklad filtre fotografií, by sa stiahli až keď ich používateľ bude chcieť poprvýkrát použiť.

Google dodáva, že nebude zberať žiadne osobné dáta ani e-mailové adresy. Pre tých, ktorí sa novej funkcie obávajú, bude možnosť jej vypnutia v nastaveniach.

Zdroj: XDA-developers, 9to5google

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú