Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Facebook odstránila na svojich platformách malú sieť falošných účtov a stránok pôvodom z Číny, ktoré sa sústreďovali na narušenie politickej činnosti v krajinách juhovýchodnej Ázie a USA. Zároveň tiež odstránila sieť pôvodom z Filipín, ktorá sa zamerala na ovplyvňovanie verejnej mienky. Informovala o tom na svojej webstránke.

Sieť pôvodom z Filipín zverejňovala príspevky vo filipínčine a angličtine. Tie sa zameriavali na miestne spravodajstvo a udalosti týkajúce sa domácej politiky, vojenskej protiteroristickej činnosti, chystaného protiteroristického zákona, kritiky komunizmu, mladých aktivistov a opozície. Vyšetrovanie Facebooku odhalilo väzby siete na filipínsku armádu a políciu. Prvá spomínaná sieť sa zamerala najmä na juhovýchodnú Áziu, pričom zverejňovala príspevky o súčasnom dianí vo svete v čínštine, filipínčine a angličtine.

Medzi témami boli napríklad záujmy Pekingu v Juhočínskom mori, Hongkong, podpora filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho a potenciálna kandidatúra jeho dcéry v prezidentských voľbách či kritika nezávislej filipínskej mediálnej organizácie Rappler. Facebook nespojil sieť priamo s čínskou vládou. Aktivity siete pôvodom z Číny sa v USA sústredili na zverejňovanie materiálov pre a proti prezidentským kandidátom Peteovi Buttigiegovi, Joeovi Bidenovi a prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú