Európske krajiny spúšťajú núdzové plány, ktoré môžu vyústiť do prechodu naspäť na uhlím generovanú energiu, informuje Insider. Dôvodom je snaha o zabezpečenie zásob za účelom nahradenia ruského plynu.

Odstrihnutie sa od plynu z Ruska sa tak ukazuje ako oveľa problematickejšie, než v prípade ropy či uhlia. Ruský Gazprom navyše znížil dodávky plynu do Nemecka o polovicu so slovami, že sa nejedná o politicky motivovaný krok a žiadajú, aby Európa vrátila potrebné vybavenie. K tomu údajne nemá Rusko prístup kvôli sankciám.

Nemecko a Rakúsko už spustili plány, na základe ktorých je neskôr možné dávkovať priemyslu plyn na prídel v prípade, že nastane jeho nedostatok. Cena dodávok uhlia narástla v Európe o 152 % len v priebehu tohto roka, čo je oveľa viac než 75 % pri cene plynu.

Práve krajiny ako Nemecko, Rakúsko či Holandsko naznačujú, že môže v prípade nedostatku plynu pomôcť uhlie – z ekologického hľadiska najhoršia možnosť produkcie energie, píše Reuters. Ako informoval ešte koncom mája minister hospodárstva Richard Sulík, Slovensko má dostatok plynu do konca budúceho roka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú