Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dodávky plynu z Ruska od polovice tohto týždňa mierne klesajú. Kým prvé aprílové dni sa cez Veľké Kapušany prepravilo z Ruska na Slovensko viac ako 90 miliónov metrov kubických plynu, v súčasnosti prúdi niečo vyše 63 miliónov kubíkov.

Ako vyplýva z informácií zverejnených spoločnosťou Eustream, v prvý deň budúceho týždňa by malo na Slovensko podľa plánov prísť takmer 62 miliónov metrov kubických.

Všetko si nechávame pre seba

Naďalej platí, že Slovensko počas aprílových dní neposiela ani kubík plynu na Ukrajinu. Cez plynovod Vojany – Užhorod naposledy prúdil plyn v marci, keď denne vojanským plynovodom prúdilo zhruba 2,6 milióna kubíkov plynu.

Európa sa už pre vojnu na Ukrajine pripravuje na možné zastavenie dodávok plynu z Ruska. Ministerstvo hospodárstva SR chce zintenzívniť dodávky skvapalneného plynu LNG na Slovensko, keďže sme takmer na sto percent závislí na dodávkach ruského plynu.

Minister hospodárstva Richard Sulík tvrdí, že situáciu s dodávkami plynu a ropy z Ruska sledujú na dennej báze a následne prijímajú opatrenia tak, aby Slovensko nepocítilo nedostatok plynu či ropy. Od prvého aprílového dňa sa začali plniť aj plynové zásobníky, posledný marcový deň sa totiž oficiálne skončila vykurovacia sezóna.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú