Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Druhá najväčšia kryptomena ethereum pokračuje v raste. Jej cena sa v utorok dostala nad 3400 USD (2823 eur) a stanovila nové rekordné maximum. Neskôr však prudko klesla, keďže niektorí investori vyberali zisky.

Cena etherea v utorok na burze Bitstamp stúpla až na 3457,64 USD, neskôr však padla o 6 % na 3244 USD. Ethereum sa prvýkrát dostalo nad hranicu 3000 USD len v pondelok (3. 5.). Aktuálna trhová kapitalizácia etherea predstavuje okolo 376 miliárd USD.

Od začiatku roka si druhá najväčšia kryptomena polepšila približne o 340 %. Jedným z dôvodov tohto vývoja je všeobecné zlepšenie nálady na trhu s kryptomenami vďaka rastúcej akceptácii bitcoinu medzi firmami a investormi. Takisto odráža zlepšenie blockchainu etherea a čoraz väčší posun smerom k decentralizovaným financiám.

Mnohí experti však upozorňujú na nafukovanie bubliny na trhu kryptomien. Napríklad dogecoin, teda kryptomena, ktorá vznikla ako vtip, sa tento rok posilnil o 9000 % a jeho celková trhová kapitalizácia predstavuje 54 miliárd USD.

„To, čo aktuálne vidíme, je priamo definíciou špekulatívneho excesu,“ uviedol analytik spoločnosti IG Markets Kyle Rodda, ktorý aktuálnu situáciu na trhu s kryptomenami prirovnal k technologickej bubline spred dvadsiatich rokov. „Peniaze sa hádžu do čohokoľvek súvisiaceho s kryptomenami,“ dodal.

Bitcoin, ktorý je najstaršou a najväčšou kryptomenou, sa minulý týždeň opäť dostal nad 50 000 USD. V utorok predpoludním strácal 5 % a predával sa po 55 724,79 USD. Rekordných 64 895,22 USD dosiahla jeho cena v prvej polovici apríla.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú