V tomto texte boli použité aj materiály TASR.

Bezpečnostná spoločnosť Eset upozorňuje na prudký nárast kybernetických podvodov, ktoré využívajú techniku impersonifikácie, teda predstieranie identity inej osoby alebo organizácie.

Tento typ podvodu sa stáva jedným z najvýznamnejších zdrojov príjmov pre kybernetických zločincov a je stále sofistikovanejší, čo z neho robí vážnu hrozbu pre bežných používateľov aj firmy. Cieľom týchto podvodov je obete prinútiť, aby odovzdali útočníkom peniaze alebo citlivé osobné a finančné údaje.

 „Náš svet sa stáva čoraz neosobnejším, pretože sa čoraz viac orientuje na digitálne technológie. Keďže nevidíme osobu alebo spoločnosť na druhej strane e-mailu, správy na sociálnej sieti či SMS, je pre podvodníkov jednoduchšie predstierať, že sú niekým iným. Ide o takzvanú impersonifikáciu,“ uviedla spoločnosť.

Najznámejším a najrozšírenejším druhom podvodu prostredníctvom impersonifikácie je phishing. Pri tomto type útoku podvodník kontaktuje obeť a predstiera, že je dôveryhodná osoba alebo inštitúcia, ako napríklad banka, technologická firma alebo vládna agentúra. Následne žiada obeť o citlivé informácie, ako sú prihlasovacie údaje, čísla kreditných kariet alebo priamo peniaze.

„Podvodník vás kontaktuje a predstiera, že je dôveryhodný subjekt. Následne žiada od vás peniaze alebo informácie,“ vysvetľuje Eset. Získané údaje môžu útočníci predať na dark webe, alebo ich môžu sami využiť na podvody s identitou a ďalšie kriminálne aktivity.

Eset tiež upozorňuje na čoraz častejšie sa vyskytujúce falošné účty na sociálnych sieťach. Tieto účty môžu slúžiť na šírenie podvodných odkazov a ponúk, ktoré často sľubujú výhody alebo výhry, ktoré znejú „až príliš dobre na to, aby boli reálne“. Podvodníci tak využívajú ľudskú túžbu po rýchlom zisku alebo výhodách na nalákanie obetí, ktoré následne kliknú na nebezpečné odkazy.

 „Podvody s impersonifikáciou sa neustále zdokonaľujú. Podľa Federálnej obchodnej komisie (FTC) podvodníci využívajú čoraz viac kanálov a techník, takže vás napríklad falošný zamestnanec Amazonu môže presmerovať do neexistujúcej banky alebo dokonca k podvodnému zamestnancovi FBI či FTC, ktorý vám poskytne fingovanú podporu,“ uzavrela spoločnosť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú