Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Osobnosťou roka 2021 je podľa prestížneho britského denníka Financial Times (FT) americký podnikateľ a filantrop Elon Musk. Podľa FT napomohol Musk k „historickému posunu“ v automobilovom priemysle smerom k elektrickým vozidlám. Zakladateľa firmy Tesla označil za osobnosť roka tento týždeň aj americký časopis Time.

„Je to takmer desať rokov, čo Musk dokázal, že elektrické autá môžu konkurovať tým najlepším vozidlám v štýle a vo výkone. Za tie roky musel Musk nielen takmer sám vybudovať trh s elektromobilmi, ale viedol tiež neustály boj s burzou na Wall Street a s americkými regulačnými úradmi,“ napísal v článku denník.

Financial Times zároveň označili Muska za „jedného z najdôslednejších“, ale zároveň aj jedného z „najkontroverznejších podnikateľov“ súčasnej doby.

Pripomínajú mu výstrelky na Twitteri

„Svoj účet na sociálnej sieti Twitter (Musk) využil na propagáciu kryptomeny Dogecoin, ktorá pôvodne začala ako vtip. V roku 2018 zaplatil pokutu 20 miliónov dolárov po tom, ako ho obvinili zo spáchania podvodu s cennými papiermi,“ pripomenuli FT.

Muska obvinili zo šírenia „falošných a zavádzajúcich informácií“, pretože na Twitteri napísal, že sa chystá akcie svojej firmy predávať s cenou 420 dolárov za akciu. Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) uviedla, že toto číslo poukazuje na konzumáciu marihuany. V americkom slangu je „420“ odkazom na fajčenie marihuany – na jej neoficiálny sviatok 20. apríla (4/20) o 16.20 h (4:20 p.m.)

„Napriek tomu sa za Muskovým špekulatívnym šialenstvom a zjavným obchádzaním pravidiel skrýva úspech veľkej podstaty,“ uzavrel britský denník.

Elon Musk okrem firmy Tesla založil aj spoločnosť SpaceX, ktorá spolupracuje s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na viacerých projektoch. Nepriamo sa zaslúžil aj o vznik spoločnosti PayPal, ktorá prevádzkuje internetový platobný systém.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú