Od vypuknutia pandémie nového koronavírusu rástol počet slovenských domén s touto témou. V roku 2020 sa nové domény venovali predovšetkým informovanosti o chorobe COVID-19, druhá vlna pandémie koncom vlaňajška a začiatkom tohto roka však priniesla zmenu.

V doménach prevládali skôr slová, ktoré súviseli s prísnejšími opatreniami, testovaním či vakcináciou. Informovala o tom spoločnosť SK-NIC, ktorá je správcom domén s koncovkou .sk. Podľa spoločnosti to svedčí o tom, že zrejme už obyvatelia vedia, čo je nový koronavírus, avšak aké opatrenia práve platia a čo robiť v prípade nákazy, im už také jasné nie je.

V prvej polovici vlaňajška vzniklo zhruba 1300 domén súvisiacich s ochorením COVID-19. Najčastejšie obsahovali slová ako corona, COVID-19, antibakterial, anticovid, antikoronavírus, ako sa nenakaziť či dezinfekcia. Okrem toho sa vyskytovali aj výrazy ako výroba rúšok, ochrana tváre, respirátory, corona test, donáška jedla, rozvoz tovarov a nákupov, pomoc rodičom, dôchodcom, susedom či virtuálne učenie.

Počas prvého polroka 2020 zaznamenala spoločnosť explóziu v počte takýchto domén, kým o rok neskôr už bol záujem o registráciu menší. „V prvej polovici roka 2021 sme zaznamenali iba 251 zaregistrovaných domén,“ podotkla spoločnosť. Takisto sa zmenil aj charakter slov v doménach, najčastejšie sa vyskytovali výrazy ako FFP, maska, očkovanie, vakcína či PCR.

Spoločnosť zhrnula, že najväčší záujem o nové domény zaznamenala v marci vlaňajška, teda v čase vypuknutia pandémie. Vtedy bolo zaregistrovaných 774 domén s témou COVID-19, čiže 60 % všetkých takýchto domén z prvej vlny pandémie.

V roku 2021 sme najväčší nárast zaznamenali v januári, keď bolo zaregistrovaných 80 domén,“ spresnila spoločnosť s tým, že v tomto mesiaci teda išlo o 32 % všetkých takýchto domén z druhej vlny pandémie.

Zaujímavé je tiež skonštatovať, že kým v prvej polovici roka 2020 tvorili COVID-19 domény 3,2 % všetkých nových registrácií .sk domén, v roku 2021 to bolo už len 0,6 %,“ podotkla tiež spoločnosť.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú