Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) podpísala počas Tatra Summitu na Štrbskom Plese Memorandum o porozumení s MasterCard a Globsec. O podpise memoranda s lídrom v digitálnych platobných riešeniach a organizáciou, ktorá sa venuje otázkam bezpečnosti informuje v tlačovej správe hovorca ministerstva Andrej Ďuríček.

Lepšie digitálne služby štátu pre občanov, ale i digitalizáciu malých a stredných podnikov a ďalšie inovácie prinesie spolupráca Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) so spoločnosťou MasterCard a organizáciou Globsec. MasterCard patrí na Slovensku i vo svete k lídrom v digitálnych platobných riešeniach, mimovládna organizácia Globsec organizuje medzinárodné fóra k otázkam medzinárodnej bezpečnosti a je tiež organizátorom podujatia Tatra Summit.

Naším cieľom je prinášať občanom kvalitné a fungujúce digitálne služby štátu. Jedným z kľúčových predpokladov pre to je mať k dispozícii kvalitné aktuálne dáta. Memorandum o spolupráci nášho ministerstva s MasterCard a Globsec je základom pre budúcu spoluprácu, napríklad pri navrhovaní konkrétnych zlepšení elektronických služieb štátu,“ uviedla Remišová.

Podľa nej vďaka analýzam dát z bezhotovostných transakcií používateľov platobných kariet v obchodoch a službách budeme môcť lepšie nastaviť fungovanie e-Governmentu, zavádzať riešenia pre inteligentné mestá, lepšie cieliť podporu v regionálnom rozvoji a presnejšie zohľadniť potreby ľudí v regiónoch.

Potrebujeme digitálne zručnejších učiteľov a seniorov

Slovensko a MIRRI bude tiež spolupracovať na rozvoji digitálnych zručností, predovšetkým učiteľov, seniorov a znevýhodnených skupín. Memorandum otvára dvere k spolupráci verejnej správy a uvedených spoločností na digitálnych a analytických témach v oblastiach digitalizácie malých a stredných podnikov, e-Governmentu, kybernetickej bezpečnosti, finančných inovácii a analýzy dát.

Memorandum je príkladom toho, ako sa má robiť digitalizácia štátu v prospech občanov a celej spoločnosti. Nášmu ministerstvu umožní spolupracovať so silným partnerom na zlepšovaní digitalizácie malých a stredných podnikov so zameraním na digitálne zručnosti podnikateľov a zamestnancov, aby sme tak zmiernili dopad automatizácie a robotizácie. Štátne IT musí prinášať ľuďom kvalitné a fungujúce digitálne služby hodné 21. storočia,“ dodala ministerka informatizácie.

S IT projektami sme v minulosti mali problémy

Slovensko musí zo štátneho rozpočtu zaplatiť zbytočne 48 miliónov eur pre vážne pochybenia v IT projektoch z čias vlády Smeru-SD. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) v utorok informovala, že spackané projekty majú na svedomí bývalý podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši a vtedajší premiér Peter Pellegrini.

Ide o projekty zamerané na národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe a vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému finančnej správy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú