Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dizajn mnohých dnešných smartfónov či bezdrôtových slúchadiel sa náramne podobá na známe modely iných výrobcov, a preto je ľahké pomýliť si jeden produkt s druhým. Podobnú situáciu však zažili aj colníci na letisku Johna F. Kennedyho, kde zadržali tisícky kusov údajne falošných slúchadiel AirPods. Ukázalo sa, že išlo o oficiálnu novinku z dielne OnePlus, informoval The Verge.

Aktualizácia 15.9.2020

Zadržanie slúchadiel OnePlus Buds na letisku JFK spôsobilo prekvapenie nielen samotnému výrobcovi, ale aj verejnosti. Na základe konania colníkov sa zdalo, že došlo k omylu a originálne slúchadlá OnePlus si pomýlili s AirPodmi. Stále však ostáva nejasné, prečo k takémuto problému došlo. OnePlus Buds boli totiž predstavené ešte pred niekoľkými týždňami a dostali sa aj na americký trh, kde sú voľne dostupné pre všetkých zákazníkov.

Navyše, Apple napriek podobnosti s jeho AirPodmi nespravilo voči spoločnosti žiadne právne kroky pre porušovanie duševného vlastníctva či kopírovania produktu. Colníci si napriek tomu stoja za svojim rozhodnutím a nemienia ustúpiť. Zdržanie „falošných“ AirPodov považujú za správne, čo potvrdili aj vo vyjadrení pre The Verge.

Podľa vyhlásenia colného úradu mali „odborníci“ zistiť, že slúchadlá OnePlus Buds porušujú ochrannú známku spoločnosti Apple, ktorá pokrýva aj vzhľad produktov. Colníci pritom objasnili, že k porušeniu ochrannej známky môže dôjsť aj napriek tomu, že tieto slúchadlá mali vlastný originálny obal a neobsahovali logo Apple. OnePlus tak bude musieť teraz dokazovať, že jeho produkt neporušuje ochrannú známku. Spoločnosť sa k celej situácii zatiaľ nevyjadrila.

Pôvodný článok

Colná kontrola na letisku narazila na zásielku riadne označených slúchadiel OnePlus Buds. Napriek tomu, že slúchadlá boli prevážané v oficiálnom balení a nič nenaznačovalo tomu, že by sa jednalo o „fake“ verziu AirPodov, colníkov na letisku zmiatol práve ich nápadne podobný dizajn. Úlovkom sa pochválili aj na Twitteri, kde verejnosti oznámili zadržanie 2000 kusov „falošných“ AirPods slúchadiel v hodnote zhruba 398 000 dolárov.

Navyše, k tomuto zákroku vydali aj tlačovú správu, v ktorej colné oddelenie uviedlo, že „chráni americký ľud pred rôznymi nebezpečenstvami na dennej báze“. Aj keď bolo jasné, že sa jedná o produkt úplne inej značky, zadržanie takejto zásielky z nich hrdinov nespravilo, práve naopak. Celú situáciu tak budú musieť vysvetliť nielen výrobcovi, ale zrejme aj verejnosti.

Zdroj: The Verge (1), The Verge (2) cpb.gov

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú