Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe boli použité aj materiály TASR a SITA.

Stále viac čínskych vládnych agentúr a štátom podporovaných spoločností žiada od svojich zamestnancov, aby si do práce nenosili smartfóny značky Apple a ďalšie podobné zahraničné zariadenia. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg, ktoré sa v piatok (15. 12.) odvolali na zdroje oboznámené s problematikou.

Čínska vláda sa už vyše desať rokov usiluje o zníženie závislosti od zahraničných technológií. Od spoločností prepojených so štátom, ako sú banky, žiada, aby používali lokálny softvér a zároveň intenzívne podporuje domácu výrobu počítačových čipov.

Viaceré štátne firmy a vládne úrady v najmenej ôsmich provinciách vydali za posledné dva mesiace svojim zamestnancom pokyn, aby si do práce nosili komunikačné zariadenia od domácich výrobcov, informovala agentúra Bloomberg. Spoločnosť Apple na žiadosť agentúry Reuters o zaujatie stanoviska bezprostredne nereagovala.

V decembri údajne na obmedzenie používania zahraničných zariadení vyzvali svojich zamestnancov aj úrady v provincii Che-Pej, kde sa nachádza najväčšia továreň na výrobu iPhonov na svete. Agentúra Reuters už v septembri informovala, že zamestnanci najmenej troch ministerstiev a vládnych orgánov dostali pokyn, aby v práci nepoužívali iPhony. Čínska vláda v tom čase tieto tvrdenia dementovala.

Nejde však o jednostranný krok. Vláda USA už v minulosti viackrát pristúpila ku krokom proti čínskym technologickým spoločnostia, o čom sme informovali aj v samostatnom článku. Konkrétne zakázali predaj a dovoz nových komunikačných zariadení od piatich čínskych spoločností, vrátane Huawei a ZTE.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú