Dlhodobý boj Číny proti kryptomenám neutícha. Proti nim teraz vystúpila čínska centrálna banka, ktorá sa znova snaží podkopať kryptomenové transakcie. Označila ich za nelegálne a žiada ich razantný zákaz, informoval Bloomberg. Nejde pritom o prvé takéto ťaženie centrálny banky krajiny proti kryptomenám.

Už na jar tohto roka sme mohli vidieť viacero správ, ktorými sa Čína snažila zastrašiť aj domáce finančné inštitúcie a banky. V júni ich centrálna banka vyzvala, aby sprísnili opatrenia proti kryptomenám. Boj tamojších regulátorov proti ťažiarom kryptomien a miestnym burzám potom v priebehu posledných mesiacov spôsobil, že v krajine ukončilo prevádzku až 90 % doterajších ťažiarov kryptomien.

Freepik (úprava redakcie)

Čínska centrálna banka sa však na svoj najsilnejší signál v boji proti kryptomenám ešte len chystala. Ľudová banka Číny totižto len nedávno na svojom webe zverejnila informáciu o tom, že všetky kryptomeny, vrátane stablecoinov ako tether, nie sú fiat peniazmi a nemali by byť vpustené do finančného systému. Týmto vyjadrením tak krajina opäť dáva najavo svoj kritický postoj voči kryptomenám, ktoré chce zakázať.


Zákaz majú dostať aj s nimi spojené transakcie, vrátane služieb, ktoré poskytujú obyvateľom krajiny zahraničné burzy. Podľa Ľudovej banky Číny má ísť o nezákonné finančné aktivity. Tieto správy potom vyústili v pokles ceny bitcoinu, ktorý sa za posledný deň podľa Bloombergu prepadol o zhruba 5,5 %. Aktuálne sa jeho cena pohybuje v čase písania na sume takmer 42 400 dolárov.

Radikálna kritika kryptomien a žiadosť o ich zákaz však v Číne prichádza len krátko po tom, ako v krajine pred pár dňami spôsobil veľké finančné problémy developerský gigant Evergrande. Pád takéhoto giganta by potom ovplyvnil nielen čínsku ekonomiku, ale aj svetové trhy. Čínska vláda už v súvislosti s Evergradne avizovala finančnú podporu vo výške 17 miliárd amerických dolárov, informoval Bloomberg.

Zdroj: Bloomberg(1), Bloomberg(2)

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú