Premiér Andrej Babiš informoval vo svojim príhovore o dôležitosti využívania aplikácie eRouška. Využiť ju však môžu len smartfóny, ktoré podľa slov českého premiéra stále nemajú najmä starší ľudia. Babiš preto vyzval operátorov, aby znížili ceny chytrých telefónov, vďaka čomu by si ich mohlo dovoliť viac ľudí.

V súvislosti so šíriacim sa koronavírusom vytvorili mnohé krajiny vlastné mobilné aplikácie, ktoré majú ľudí taktiež upozorniť na to, ak sa dostanú do styku s nakazeným človekom. Takáto aplikácia potom uľahčí aj spätné dohľadanie kontaktov. Na Slovensku fungovala aplikácia ZostaňZdravý, ktorá už ale nie je dostupná. Český premiér vyzval ľudí, aby si aplikáciu eRouška stiahli a využívali.

Problém však vidí v tom, že najmä staršia generácia obyvateľov má stále obyčajné telefóny, s ktorými nie je využitie aplikácie možné. Priemerná cena najlacnejších smartfónov je v Česku podľa Babiša približne 2000 Kč (74 €). Operátori by tak mali podľa jeho slov spraviť solidárnu akciu a zlacniť smartfóny pre starších ľudí, ktorí sú počas epidémie koronavírusu najviac ohrozenou skupinou.

Zdroj: ANO/YouTube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú