Hackerská skupina Anonymous si pripísala ďalší úlovok, respektíve infiltráciu do ruských inštitúcií a so štátom spriaznených firiem. Ako informuje Security Affairs, Anonymous tvrdia, že sa dostali do nemeckej dcéry ruského energetického koncernu Rosneft.

Ako možno vieš, Nemecko patrí k najhlasnejším kritikom snáh úplne zakázať dovoz ruskej ropy a plynu do Európy – keďže krajiny na starom kontinente Moskve za tieto suroviny platia, ide o najväčší príspevok do Putinovho štátneho rozpočtu, z ktorého financuje aj vojnu na Ukrajine.

Anonymous mali spoločnosti ukradnúť až 20 terabajtov dát.

Útok už potvrdil aj Nemecký federálny úrad pre informačnú bezpečnosť (BSI), pričom Nemecko pred podobnými problémami varovalo aj ostatné firmy v energetickom priemysle.

„Podľa správ, samotný biznis Rosneftu nebude dotknutý, ale systémy boli značne zasiahnuté. Viaceré procesy sú narušené, vrátane možnosti uzatvárania zmlúv. Bezpečnostné kruhy podozrievajú hackerskú skupinu Anonymous,“ píše portál WELT

Rosneft sa podľa Security Affairs už vo februári potýkal s DDoS útokom, tento však mal jasné dôvody – predsedom predstavenstva Rosneftu v Rusku je bývalý kancelár Gerhard Schröder, známy Putinov spojenec v Európe.

anonleaks.nl

Čo presne sa stalo

Anonymous sa všetky dáta podarilo stiahnuť cez jednoduché FTP pripojenie, ktoré im podla ich slov dokonca umožňovalo sťahovanie rýchlosťou 5,5 GB za sekundu. Sťahovanie sa prerušilo až po takmer dvoch týždňoch, kedy bol systém v Rosnefte odpojený od internetu.

Zložky obsahovali aj kompletné zálohy počítačov používaných zamestnancami a manažérmi nemeckého Rosneftu. Zrejme z týchto záloh sa podarilo nabúrať aj do jedného z virtuálnych počítačov a systému, cez ktorý môže firemný administrátor na diaľku spravovať pracovné iPhony.

AnonLeaks informuje, že stačilo vyskúšať PIN 1234 a na diaľku sa podarilo vymazať hneď 59 Apple zariadení. Na portáli sa objavilo aj niekoľko screenshotov, ktoré celý útok dokladujú.

anonleaks.nl

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú