Herný trh je kolísavý, o čom svedčia najmä čísla predajov firiem, ktoré doň vstupujú svojimi komponentami a príslušenstvom. Portál TweakTown informuje, že tržby hernej divízie giganta AMD klesli medziročne o 48%.

Táto sekcia pokrýva výhradne predaje komponentov do konzol PlayStation 5 a Xbox Series, grafických kariet Radeon pre počítače a čipov kombinujúcich grafiku a procesor pre smartfóny a handheldy.

Tento pokles znamená, že tržby hernej divízie vygenerovali za minulý rok zisk „iba“ 922 miliónov dolárov, za čo môže fakt, že predaje aktuálnej generácie konzol aktuálne stagnujú. Špeciálne zle je na tom Xbox, ktorý nenaplnil očakávania Microsoftu a k februáru tohto roka nová Series X / S predala iba niečo okolo 28 miliónov kusov. Ide o polovičné predaje oproti PS5.

Stagnácia konzol je sčasti prirodzená, keďže PlayStation aj Xbox sa dostali do druhej polovice svojho životného cyklu a predaje by mal opätovne naštartovať príchod Pro verzie PlayStation 5, v ktorej môžeme očakávať aj vylepšené komponenty od AMD.

AMD

Na druhej strane majú v AMD ďalšie dve divízie, ktoré generujú firme dve tretiny všetkých príjmov a v minulom roku sa im mimoriadne darilo. Oddelenie pracujúce na procesoroch s podporou umelej inteligencie AMD Instinct a EPYC pre data centrá hlási nárast o 80% a klientská sekcia, ktorú vedie procesor AMD Ryzen 8000 narástla o 85%. Celkový nárast príjmov firmy poskočil medziročne o dve percentá, na 5 a pol miliardy dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú