Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ľudia, ktorí budú patriť medzi úvodné priorizované skupiny, budú na možnosť zaočkovania upozornení SMS správou. Ako v tlačovej správe uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, tieto osoby sa tak nemusia aktívne hlásiť. Štát bude občana informovať, keď bude jeho čas na tretiu dávku vakcíny. O podrobnostiach procesu registrácie bude podľa Eliášovej rezort informovať po internom nastavení procesov.

Kto dostane SMS-ku ako prvý?

Aby sa mohla osoba nechať zaočkovať treťou dávkou mRNA vakcíny, od aplikovania druhej dávky vakcíny (v prípade jednodávkovej vakcíny od Johnson & Johnson od jedinej dávky), musí uplynúť aspoň osem mesiacov. Aplikovať tretiu dávku mRNA vakcíny možno plne zaočkovanej osobe, ktorá bola predtým očkovaná ktoroukoľvek vakcínou, a teda vektorovou aj mRNA vakcínou.

V rámci odporúčaného poradia priorizovaných skupín sa bude tretia dávka podávať najskôr zdravotníckym pracovníkom a následne imunosuprimovaným, respektíve kompromitovaným pacientom. Tými sú napríklad pacienti s onkologickými ochoreniami, po transplantáciách, s reumatickou artritídou a podobne. Medzi priorizované skupiny ďalej patria klienti a zamestnanci zariadení sociálnych služieb, učitelia a zamestnanci škôl a školských zariadení, pacienti vo veku 60 rokov a viac a nakoniec všeobecná populácia nad 18 rokov. Ministerstvo upozorňuje, že odporúčané poradie skupín môže byť priebežne upravované.

„Sprístupnením tretej dávky očkovacej látky rezort reaguje na aktuálny vývoj epidemickej situácie s cieľom čo najlepšej ochrany obyvateľstva proti ochoreniu,“ dodala hovorkyňa rezortu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú