Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Akcie juhokórejskej automobilky Hyundai v piatok prudko stúpli v reakcii na správy, že rokuje s americkým koncernom Apple o spoločnom projekte výroby autonómnych elektrických vozidiel.

Konkrétne, akcie Hyundai Motor počas obchodovania v Soule stúpli o 19.4 %, pričom akcie jej dcérskej automobilky Kia vyskočili o 8.4 %.

K tomuto strmému rastu došlo po tom, čo káblová televízia Korea Economic TV uviedla, že americký výrobca telefónov iPhone oslovil juhokórejskú spoločnosť, aby s ňou prediskutoval potenciálne partnerstvo v oblasti vývoja elektromobilov a batérií.

Juhokórejská tlačová agentúra Yonhap s odvolaním sa na predstaviteľa Hyundai potvrdila, že firma je „v počiatočnej fáze rozhovorov s Apple“.

Väčšina významných výrobcov automobilov a veľa technologických spoločností v súčasnosti vyvíja autonómne vozidlá, ktoré sú spolu s elektrickou energiou považované za budúcnosť automobilového priemyslu.

 V posledných rokoch vzrástol záujem spotrebiteľov o ekologickejšie vozidlá. Lídrom v tomto odvetví sa stal americký výrobca elektromobilov Tesla. Projekt Apple s názvom Titan sa venuje technológii autonómneho riadenia, ale o koncerne je známe, že je veľký tajnostkár pokiaľ ide o nové podnikateľské projekty.

„Dostávame žiadosti o potenciálnu spoluprácu od rôznych spoločností, pokiaľ ide o vývoj autonómnych elektromobilov,“ reagoval na otázky Hyundai Motor. „Neurobili sa nijaké rozhodnutia, pretože diskusie sú v počiatočnom štádiu,“ dodal vo vyhlásení.

Hyundai, najväčší juhokórejský výrobca automobilov, už uviedol na trh plne elektrické vozidlá vrátane modelov Ioniq a Kona Electric v snahe získať časť podielu na rýchlo rastúcom trhu s elektromobilmi. Automobilka oznámila, že do konca roku 2022 ponúkne desať modelov „elektrifikovaných vozidiel zameraných na ekológiu“ vrátane hybridných a vodíkových modelov.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú