Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čakanie na štart rakety Falcon Heavy od spoločnosti SpaceX trvá už niekoľko rokov. Zdá sa však, že sme na konci. Podľa posledných informácií je prvý let naplánovaný na december. Pred štartom však ešte stojí pred inžiniermi niekoľko výziev a testov. 

V súvislosti so štartom Falcon Heavy sa tento rok spomínalo už niekoľko dátumov, pričom nádejne vyzeral novembrový termín. Ten sa však nestihne a najnovšie správy, ktoré priniesol portál NASA SpaceFlight, hovoria, že raketa síce odštartuje ešte tento rok, ale bude to veľmi tesné. Presný dátum nie je známy, avšak do úvahy má pripadať akýkoľvek deň v období od 20. do 31. decembra. Falcon Heavy poletí zo štartovacieho komplexu 39A, ktorý sa nachádza v Kennedyho vesmírnom centre na Floride.

Museli upraviť program iných letov

SpaceX má tento rok naplánované ešte tri lety menšej rakety Falcon 9. Práve kvôli decembrovému štartu Falcon Heavy spoločnosť upravila program štartov. V strede novembra tak z rampy 39A odštartuje posledná raketa a ďalšie už odletia z iného komplexu v Kennedyho vesmírnom centre. Technici tak budú mať dostatok času na prípravu štartovacej rampy pre Falcon Heavy. Okrem toho musia pred samotným štartom ešte v priebehu decembra stihnúť aj statický test všetkých motorov.

Ďalší míľnik pre človeka

Falcon Heavy má byť svojím výkonom najväčšia raketa súčastnosti. Zostavená je prakticky z troch menších rakiet Falcon 9, takže o ťah sa bude starať až 27 motorov Merlin. Táto zostava bude schopná vyniesť na obežnú dráhu Zeme náklad s hmotnosťou takmer 64 000 kilogramov. Samozrejme SpaceX ráta aj so spätným pristátím jednotlivých stupňov a ich opätovným použitím. To sa však zrejme nepodarí hneď pri prvom pokuse. Ešte v júli Elon Musk upozorňoval na pomerne veľkú šancu, že sa raketa ani nedostane na orbit. Každopádne štart Falcon Heavy prestavuje opäť veľký míľnik na ceste človeka za dobytím vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú