Slovenské mestá a obce po novom by mali získať možnosť merať rýchlosť vozidiel a udeľovať pokuty za prekročenie rýchlosti. Nový návrh by mal umožniť samosprávam inštalovať statické radary a tak dohliadať na zvýšenú bezpečnosť na svojom území. Informoval o tom portál SME.

Nový návrh zákona

Návrh by mal vychádzať z praxe, pretože práve samosprávy najlepšie vedia, ktoré časti jednotlivých obcí sú najrizikovejšie. Patria medzi nich okolie škôl a škôlok či frekventované hlavné cesty. Novým zákonom by tak samosprávy mohli prispieť ku bezpečnosti na svojich územiach.

Ministerstvo vnútra budúci rok chce predstaviť nové znenie zákona o obecnej polícií. Znamenalo by to nanovo definované pravidlá pre políciu týkajúce sa vykonávania zásahov, oprávnení policajtov a používania donucovacích prostriedkov či strelných zbraní.

Polícia SR/Facebook

Rozšírenie kompetencií

Hovorca rezortu Matej Neumann pre TASR uviedol, že nová legislatíva ovplyvní aj zákon o priestupkoch a cestnej premávke. Príslušníci obecnej a mestskej polície by mali dostať viac kompetencií a mohli by zasahovať proti vodičom pod vplyvom alkoholu či drog. Novela umožní obciam riešiť prekročenie povolenej rýchlosti na základe objektívnej zodpovednosti.

Na novele zákona spolupracujú viaceré pracovné skupiny a orgány. Ako ďalej vysvetlil Neumann, okrem zamestnancov ministerstva majú zastúpenie aj konzultanti z Generálnej prokuratúry, Združenie miest a obcí Slovenska, Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska a samotné obecné a mestské polície.

Peter Bubla, hovorca hlavného mesta pre TASR uviedol, že zmena zákonov by v praxi mohla priniesť aj zavedenie statických radarov, vďaka ktorým by samospráva mohla kontrolovať dodržiavanie najvyššej povolenej rýchlosti.

Novelu zákona mal parlament v programe už minulý rok, avšak nestihol ju definitívne prijať.

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú