Technologický gigant Apple si podľa najnovších informácií portálu MacRumors musí priznať krutú realitu, ktorá sa spája s jej produktom Vision Pro. Tento headset poskytujúci rozšírenú realitu mal byť prelomovým produktom, ktorý odštartuje úplne novú éru wearables, teda nositeľnej elektroniky. Predaje ale sklamali a Apple je teraz nútený prispôsobiť tejto skutočnosti aj výrobu – a to do takej drastickej miery, že ju možno úplne zastaví.

Nie všetky riziká prinesú zisk

Veľké technologické spoločnosti sa často púšťajú do rizikových produktov a projektov, ktoré síce vyžadujú dlhý vývoj a veľké vstupné náklady, avšak zároveň predstavujú veľký potenciál. Takýmto produktom je aj už veľmi dobre známy Apple Vision Pro, ktorý oznámila firma Apple ešte v roku 2023 a začiatkom 2024 ho vypustila na trh.

Predaje tohto produktu sú ale slabé a v porovnaní s konkurenciou je nesmierne drahý. Ponúka síce oveľa viac, avšak množstvo záujemcov, ktorí sú ochotní za tieto funkcie navyše a tiež pár nevýhod dať tak veľký obnos peňazí, nie je veľké. Apple je preto nútený obmedziť výrobu a existuje šanca, že aktuálnu verziu prestane do konca roka vyrábať úplne, píše The Information.

Apple mal údajne vyprodukovať dostatok komponentov pre 500 000 až 600 000 headsetov a kvôli predvídaným predajom ukončili niektoré továrne produkciu dielov už v máji tohto roka. Sklady sú pritom plné zásob takýchto súčiastok a odbyt je príliš pomalý. Výrobca samotných headsetov, ktorým je čínsky Luxshare, má denne produkovať 1 000 kusov, čo je však len polovica toho, čo vyrábal v špičke.

Vysoká cena má dobrý dôvod

Nie je tajomstvom, že si pri produktoch Apple zákazník do značnej miery platí za značku. Z hľadiska kvality však majú produkty tejto značky často navrch, čo platí aj pri Vision Pro – i keď sa objavilo niekoľko nedostatkov. Ako dokazuje bližšie skúmanie komponentov v týchto headsetoch, Apple do nich vložil skutočne maximum.

Fotogaléria: Huawei Watch GT 5 | RECENZIA

Šanca na zlepšenie

Apple sa zatiaľ nevzdáva a aj keď môže byť výroba zastavená, výrobné linky sú stále funkčné a ak sa dopyt zlepší, môže byť výroba opäť navýšená. Prísť ale mala aj druhá generácia Vision Pro, ktorú gigant pozastavil s cieľom zamerať sa na lacnejší headset, ktorý by mal na trhu väčší úspech. Zbaviť sa časti komponentov na skladoch, čo je pre takúto firmu nočná mora, môžu pomôcť aspoň čiastkové vylepšenia Vision Pro, ktoré by nevyžadovali úplne novú generáciu.

O lacnejšom headsete Apple Vision Pro stále nič nevieme. Predpokladá sa, že si ponechá rovnaké displeje. Rozdiel bude spočívať v ich váhe, displeje na lacnejšej verzii budú aspoň o tretinu ľahšie. Prekvapuje aj cena, ktorý by mala byť v súlade s najnovším modelom iPhone. Gigant sa však bude ešte dlho snažiť udržať produkty pri živote a predať ich čo najviac, keďže do vývoja investovala obrovské financie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú