Spoločnosť Northrop Grumman nedávno predstavila svoj revolučný projekt, raketu Jackal, ktorá má ambíciu zmeniť spôsob, akým americké ozbrojené sily vykonávajú svoje operácie. Tento  systém je navrhnutý tak, aby ponúkal rýchlosť, flexibilitu a presnosť, ktoré sú v súčasnom vojenskom prostredí kľúčové. Na tému upozornil portál InterestingEngineering.

Nevídaný pokrok

Raketa Jackal dosahuje maximálnu rýchlosť nad 600 km/h a má maximálny dostrel 100 km. S kapacitou nosnosti 4,5 kg je navrhnutá tak, aby mohla niesť široké spektrum nákladov, vrátane nesmrtiaceho nákladu alebo výbušnín. Tento aspekt modularity je významným posunom oproti tradičným raketovým systémom, ktoré zvyčajne nie sú prispôsobiteľné na rôzne typy misií.

Pre porovnanie, dron Switchblade 600 vyvinutý firmou AeroVironment má dosah cez 40 km a nosnosť 15 kg, pričom je špecializovaný len pre útoky na obrnené ciele.

Jedným z najvýraznejších rysov Jackalu je jeho schopnosť operovať v prostrediach, kde nie je k dispozícii globálny lokalizačný systém (GPS). Vďaka pokročilým riadiacim systémom dokáže raketa autonómne navigovať pomocou waypoint technológie a v prípade potreby sa v priebehu letu preorientovať na nový cieľ.

Jackal je navrhnutý s ohľadom na modulárnosť, čo mu umožňuje rýchlu adaptáciu na rôzne operačné úlohy. Môže byť vybavený rôznymi typmi nákladov vrátane elektronických bojových systémov, spravodajských zariadení a aj neletálnych zbraní. Tieto možnosti rozširujú jeho uplatnenie v oblastiach ako elektronický boj a prieskum, čím zvyšujú efektivitu a účinnosť vojenských operácií, uvádzajú experti.

Vývojom Jackalu sa americká armáda snaží zaplniť medzeru medzi tradičnými kamikadze dronmi a taktickými raketovými systémami.

Čína má revolučný radar

Zatiaľ čo Spojené štáty sa pochválili novou raketou, Čína pracovala na revolučnom radarovom systéme, ktorý je schopný sledovať objekty, respektíve rakety pohybujúce sa rýchlosťou viac ako 6,5 km/s. Presnejšie je tento laserový radarový systém navrhnutý na sledovanie rakiet pohybujúcich sa rýchlosťou Mach 20 a to s bezprecedentnou presnosťou.

Bing/Chickenonline/

Výskum vedený profesorom Zheng Xiaopingom z Tsinghua University detailne popisuje schopnosti tohto laserového radarového systému, ktorý v simuláciách preukázal, že dokáže sledovať rakety pohybujúce sa rýchlosťou 6,9 km/s a to s presnosťou na 28 centimetrov. Systém tiež dokáže na vzdialenosť 600 km odhadovať rýchlosť rakiet s presnosťou 99,7 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú