Boeing čelí ďalšej rane po tom, čo sa jeho satelit Intelsat 33e rozpadol na kusy na geostacionárnej obežnej dráhe. Satelit, ktorý bol kľúčovou súčasťou komunikačnej infraštruktúry spoločnosti Intelsat, mal pôvodne fungovať 15 rokov.

Prvé problémy sa však začali objavovať už krátko po štarte v auguste 2016. Na tému upozornil portál BGR.

Môže narobiť poriadne problémy

Presnejšie sa satelit Intelsat 33e, vyrobený Boeingom pre globálneho poskytovateľa komunikačných služieb Intelsat, 19. októbra 2024 rozpadol na obežnej dráhe.

Následné vyhlásenie spoločnosti Intelsat z 21. októbra potvrdilo tzv. „rozpadovú udalosť“, čo znamená, že satelit sa roztrieštil na minimálne 20 fragmentov. Tento incident predstavuje závažné riziko pre ďalšie satelity operujúce na geostacionárnej dráhe.

NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab)

Ako ďalej informuje portál Engadget, zmieňovaný satelit bol súčasťou série šiestich „EpicNG“ satelitov, ktoré Boeing dodal Intelsatu. Tento konkrétny satelit, určený na poskytovanie telefonických, internetových a televíznych služieb, mal pôvodne fungovať 15 rokov. Avšak už krátko po jeho štarte v auguste 2016 sa objavili prvé technické problémy, ktoré výrazne skrátili jeho životnosť.

ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE —>>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú