Čína sa v nasledujúcich dekádach chystá spraviť obrovský skok vo vesmírnom výskume. Jej plány zahŕňajú vybudovanie lunárnej stanice, hľadanie obývateľných planét a skúmanie vzniku vesmíru.

Podľa podpredsedu Čínskej akadémie vied (CAS), Ding Chibiaa, stavba stanice na Mesiaci začne v roku 2028 a mala by byť dokončená v roku 2035. Lunárna základňa bude slúžiť ako centrum pre vedecký výskum a štartovacia plošina pre ďalšie ambiciózne misie v hlbokom vesmíre. Na tému upozornil portál FirstPost.

Lunárna základňa

Stanica teda nebude len míľnikom v čínskom vesmírnom programe, ale aj kľúčovým centrom pre výskum a budúce vesmírne misie. S jej pomocou budú vedci schopní vykonávať komplexné experimenty a študovať nielen Mesiac, ale aj hlbšie aspekty nášho solárneho systému.

NASA

Táto stanica vychádza z predchádzajúcich úspechov Číny, ako boli misie Chang’e a modulárna stanica Tiangong. Chang’e poskytla množstvo dát o mesačnej geológii, ktoré umožňujú lepšiu prípravu na túto fázu výstavby. Tiangong zase poslúžila ako platforma na testovanie kľúčových technológií pre dlhodobé pobyty vo vesmíre.

Dohodli sa s viacerými štátmi

Ako sme ťa informovali aj prostredníctvom samostatného článku, Čína už uzavrela dohody s viac ako desiatimi krajinami, medzi nimi figurujú aj nečakané štáty. V zozname nájdeme Venezuelu, Bielorusko, Pakistan, Egypt, Nikaraguu, Thajsko, Srbsko, ale aj Rusko, Kazachstan a Juhoafrickú republiku. Vedúci projektu Wu Weiren vyzýva na účasť aj ďalšie štáty, vrátane krajín globálneho Juhu a BRICS, a tiež západné krajiny.

Zaujímavosťou je, že napriek geopolitickému napätiu a obmedzeniam spolupráce s Ruskom, niektoré krajiny, ako Bahrajn, prejavujú záujem o spoluprácu s Čínou na tomto projekte. Európska vesmírna agentúra a NASA vyjadrili rezervovanosť k účasti na ILRS kvôli účasti Ruska a existujúcim americkým obmedzeniam spolupráce s Čínou.

Pátranie po obývateľných svetoch

Kľúčovou súčasťou čínskeho plánu je aj hľadanie obývateľných exoplanét. Čínske vesmírne agentúry definovali 17 hlavných výskumných oblastí, pričom jedna z najdôležitejších je skúmanie atmosfér a fyzikálnych vlastností vzdialených planét. Tieto výskumy môžu identifikovať exoplanéty, ktoré by mohli podporovať život, čo je zásadné pre akýkoľvek budúci pokus o osídlenie mimo Zeme.

NASA/Ames Research Center/Daniel Rutter

Okrem toho sa Čína chystá skúmať fundamentálne záhady vesmíru, vrátane pôvodu gravitačných vĺn, kozmickej hmoty a správania Slnka. Tieto poznatky sú kľúčové pre pochopenie vesmírnych fenoménov, ktoré môžu ovplyvniť budúce vesmírne misie aj život na Zemi.

Čína tak mieri na pozíciu globálneho lídra vo vesmírnej vede do roku 2050. Ak sa jej podarí dosiahnuť tieto ambiciózne ciele, budú mať zásadný vplyv nielen na pochopenie vesmíru, ale aj na potenciálne trvalé ľudské osídlenie mimo našej planéty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú