Každý rok sa do oceánov dostávajú milióny ton plastového odpadu. Výskumníci sa dlhodobo snažia zistiť, ktoré plasty sa dokážu rozložiť čo najrýchlejšie. Ako informuje portál Interesting Engineering, nový objav by sa mohol stať prelomovým riešením v boji proti znečisťovaniu oceánov.

Bioplast, ekologický zázrak

Výskumníci z Oceánografického inštitútu Woods Hole (WHOI) zistili, že diacetát celulózy (CDA), bioplast, ktorý sa viac ako 100 rokov bežne používa, sa dokáže v oceáne rozložiť najrýchlejšie. Tím vedcov dokonca prišiel na spôsob, ako tento proces ešte viac urýchliť. Ich výskum ukázal, že penový diacetát celulózy sa v morských podmienkach dokáže rozložiť 15-krát rýchlejšie, než papier. Výsledky výskumu boli publikované v prestížnom časopise ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Diacetát celulózy je bioplast vyrábaný z celulózy, prírodného polyméru, ktorý sa nachádza v rastlinách, najmä v bavlne a dreve. Je to materiál, ktorý si ani v bežnom živote nevšímame. Za desaťročia si našla uplatnenie v širokej škále produktov, od slnečných okuliarov a cigaretových filtrov až po fotografické filmy.

Freepik

36-týždňový výskum

Výskum ukázal, že sa jedná o najrýchlejšie sa rozkladajúci sa plast. Vedci zaviedli proces „penenia“, ktorý robí materiál poréznym a tým urýchľuje jeho rozklad. Penový diacetát celulózy sa dokázal 15-krát rýchlejšie rozložiť než jeho pevná forma a dokonca sa rozložil rýchlejšie než papier, ktorý sa považuje za ekologický materiál.

Výskumníci vykonali 36-týždňový experiment, pri ktorom bola pena CDA umiestnená do nádrží naplnených nepretržite tečúcou morskou vodou. Pena stratila 65 až 70 percent svojej hmoty v prúdiacej morskej vode, čo svedčí o jeho rýchlom rozklade. Bežné plasty, ako napríklad polystyrén sa nerozložili vôbec.

Výsledky tak poukazujú na veľký potenciál peny diacetátu celulózy, ktorý dokáže výrazne obmedziť dlhodobý negatívny vplyv plastov na morský ekosystém. „Je to veľký úspech v oblasti, ktorá sa často zameriava skôr na negatívne aspekty znečistenia plastmi, než by sa snažila vyriešiť tento problém,“ uviedol Collin Ward, hlavný autor štúdie.

Woods Hole Oceanographic Institution

Chcú nahradiť najproblematickejšie druhy plastov

Z hlavných cieľov výskumu je nahradenie problémových plastov v každodenných produktoch. Materiál by sa tak mohol využívať v širokej škále produktov, čo by pomohlo znížiť plastový odpad v oceánoch a chrániť tým aj ekosystém.

WHOI začalo spolupracovať so spoločnosťou Eastman, ktorá už začala vyrábať biologicky rozložiteľný a kompostovateľný podnos z penového CDA, ako alternatívu polystyrénu, ktoré sa nerozkladajú. Je to však len začiatok, použitie ekologického materiálu by vedci chceli zaviesť do každodenného života.

Výskum rozložiteľnosti slamiek

Tím vedcov vykonal 16-týždňovú štúdiu, kde porovnávala rozklad rôznych typov slamiek vyrobených z CDA, polyhydroxyalkanoátov (PHA), kyseliny polymliečnej (PLA), polypropylénu (PP) a papiera.

Slamky vyrobené z PLA a PP nevykazovali žiadny merateľný rozklad, pričom statné materiály sa rozložili o 50 percent. Slamky z penovej CDA sa však dokázali rozložiť až o 190 percent rýchlejšie, ako tie z pevného materiálu CDA. Štúdia tak potvrdzuje veľký potenciál tohto materiálu ako vynikajúceho biologicky rozložiteľného plastu.

Penová forma CDA by mohla predstavovať revolúciu v oblasti balenia a výroby každodenných produktov. Ekologickým bioplastom by sa mohli nahradiť škodlivé plasty v mnohých oblastiach. Tento krok by nielen znížil environmentálny dopad plastového odpadu, ale by sme sa aj priblížili k budúcnosti, v ktorej naše oceány nebudú tak extrémne zahltené trvácnymi plastmi.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú