Prvý objavený hnedý trpaslík Gliese 229B predstavoval pre vedcov veľkú záhadu. Vzhľadom na svoju hmotnosť mal veľmi slabú jasnosť. Po dlhých desaťročiach vedci túto záhadu vyriešili a zistili, že v skutočnosti sa nejedná o jeden objekt, ale sú to dvojičky, ktoré obiehajú blízko okolo seba. O novom objave informoval Interesting Engineering.

Plynný obor

Prvýkrát bol hnedý trpaslík Gliese 229B objavený v roku 1995 v observatóriu Palomar. Hnedí trpaslíci majú nižšiu hmotnosť ako hviezdy, sú však ťažší, než je Jupiter. Astronómovia hmotnosť hnedého trpaslíka Gliese 229B pôvodne odhadli na približne 70-násobok hmotnosti Jupitera, takže je veľký plynný obor. Objekt vyvolával množstvo otázok, pretože s takouto hmotnosťou by mal byť jasnejší, než v skutočnosti je.

Astronómovia v Caltechu pod vedením Jerryho Xuana zistili, že Gliese 229B nepredstavuje len jeden objekt, ale sú to dvojičky hnedých trpaslíkov obiehajúce tesne pri sebe. „Gliese 229B bol považovaný za malého hnedého trpaslíka. A teraz vieme, že sme sa celý čas mýlili v povahe objektu. Nie je to jeden, ale dva. Doteraz sme jednoducho neboli schopní skúmať separácie tak blízko,“ povedal Xuan, postgraduálny študent pracujúci s Dimitri Mawet, profesorom astronómie Davidom Morrisroeom. Nové poznatky boli zverejnené vo vedeckom časopise Nature.

Objavenie dvojičiek

Na rozsiahle pozorovania bol použitý VLT teleskop (Very Large Telescope) Európskeho južného observatória v Čile s prístrojom GRAVITY, ktorý dokázal rozlíšiť objekt na dve samostatné telesá. Ďalší prístroj CRIRES+ meral pohyb molekúl v atmosférach hnedých trpaslíkov a tak vedeli vedci potvrdiť, že sa navzájom obiehajú.

„Tieto dve telesá obiehajúce okolo seba majú v skutočnosti menší polomer ako Jupiter. Na našej nočnej oblohe by vyzerali dosť zvláštne, keby sme mali niečo podobné v našej vlastnej slnečnej sústave. Toto je najvzrušujúcejší a najfascinujúcejší objav v subhviezdnej astrofyzike za posledné desaťročia,“ povedala Rebecca Oppenheimer, ktorá bola v roku 1995 súčasťou tímu v Caltechu.

Dvaja hnedí trpaslíci dostali názov Gliese 229Ba a Gliese 229Bb. Po novom výskume vedci zistili, že majú približne 38 a 34-násobok hmotnosti Jupitera. Okolo seba obiehajú každých 12 dní. Hnedí trpaslíci sú od seba vzdialení približne 16-násobok vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom.

Ich vznik nie je jasný

Vznik hnedých trpasličích dvojičiek známy nie je. Teória naznačuje, že sa vytvorili vo víriacom disku materiálu okolo vznikajúcej hviezdy. Vzniknutý disk sa mohol následne rozdeliť na „dve semená hnedých trpaslíkov“, ktoré pôsobením gravitácie sa pripútali ku sebe.

Astronómovia novým pozorovaním tak vyriešili desaťročia skrytú záhadu. Poznamenali, že úroveň jasu pozorovaná u týchto dvojičiek zodpovedá pre dva malé a slabé hnedé trpaslíky. „Skutočnosť, že prvý známy hnedý trpaslík je binárny systém, je dobrým znamením pre ďalšie podobné objavy,“ uviedol Xuan. Vedci plánujú pokračovať v hľadaní ďalších hnedých trpaslíkov s úzkymi orbitami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú