V nasledovnom texte boli použité materiály SITA.

Spoločnosť Airbus je jeden z popredných výrobcov lietadiel na svete. Avšak, oznámila svoj zámer znížiť počet zamestnancov v divízii obrany a vesmíru až o 2500 pracovných miest. Táto reorganizácia je súčasťou stratégie zameranej na zlepšenie efektivity a konkurencieschopnosti tejto časti firmy. Deje sa tak preto, lebo čelí výzvam v súvislosti s dynamikou globálneho trhu a požiadavkami na inovácie.

Generálny riaditeľ tejto divízie, Mike Schoellhorn, vyhlásil, že zmeny sú nevyhnutné kvôli tomu, aby sa Airbus stal rýchlejším a flexibilnejším na neustále sa vyvíjajúcom trhu. Pre firmu to znamená nielen optimalizáciu procesov ale aj schopnosť rýchlo reagovať na technologické zmeny a prispôsobiť sa novým potrebám ich zákazníkov. Airbus v tejto divízii postupne znižuje náklady a sústreďuje sa na digitalizáciu a automatizáciu. Tým chce zlepšil svoje schopnosti v oblasti vesmírnej techniky a obranných riešení.

Dlhodobá snaha o reštrukturalizáciu

Airbus už v minulom roku začal so zásadnými zmenami v štruktúre a procesoch svojej divízie obrany a vesmíru. Firma uvádza, že prvé výsledky už sú viditeľné. Ale ďalšie opatrenia, vrátane znižovania počtu zamestnancov, sú potrebné a nevyhnutné na dosiahnutie dlhodobej udržateľnosti. Spoločnosť verí, že tieto kroky jej pomôžu udržať krok s konkurenciou a posilnia tým jej pozíciu na trhu.

Prepúšťanie postihne hlavne zamestnancov v Nemecku a Španielsku. Airbus sa však snaží čo najviac zmierniť jeho dosah prostredníctvom dobrovoľných odchodov a reštrukturalizačných balíčkov. Firma zároveň zdôrazňuje, že ide o strategický krok. Ten jej umožní zamerať sa na kľúčové oblasti budúcnosti ako sú vesmírne misie, bezpilotné lietadlá a pokročilé komunikačné technológie.

Airbus

Kontrast s úspechmi v komerčnom sektore

Na druhej strane Airbus zaznamenáva veľké úspechy v oblasti komerčných lietadiel. Spoločnosť sa už niekoľko rokov teší z vyššieho počtu objednávok a dodávok lietadiel v porovnaní so svojím americkým rivalom Boeingom. K júnu tohto roka evidovala Airbus objednávky na viac než 8500 lietadiel. To jej zabezpečuje stabilné finančné výsledky v komerčnom sektore.

Firma však zdôrazňuje, že musí čeliť výzvam aj v iných častiach svojho podnikania. A to najmä v obranných a vesmírnych technológiách, kde sa očakáva silný konkurenčný tlak a rastúce nároky na inovácie. Reštrukturalizácia je podľa vedenia nevyhnutná pre udržanie konkurencieschopnosti aj v tomto segmente.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú